imatge d'arxiu manifestació 12-f

Així t'afectarà la vaga general del pròxim dijous 21 de febrer

El sindicat independentista que convoca la vaga va posposar-la a aquest dijous 21 de febrer per aconseguir «una mobilització massiva»

Vaga General. La Intersindical-CSC ha convocat  vaga general aquest dijous, 21 de febrer, a Catalunya. El motiu d'aquesta aturada és el procés judicial contra els presos polítics, a què els sindicats UGT i CCOO no han donat suport.  L'independentisme dona suport a la vaga, que coincidirà amb el començament del judici.

El sindicat independentista Intersindical CSC ha convocat vaga  per aquest dijous, 21 de febrer, a Catalunya. La parada va ser registrada inicialment pel passat 7 de febrer, que coincidia amb la primera previsió de l'inici del judici del «procés», però finalment s'ha posposat. La Generalitat  precisarà al llarg de la setmana els  serveis mínims pel dia de la vaga, que no haurien de variar significativament respecte als que ja havia fixat pel passat dia 7 de febrer:

Transport públic

La Generalitat, segons 'El Periódico',  va decretar uns serveis mínims a Renfe  per la vaga convocada el 7 de febrer. Aquests serveis consistien en el 33%dels trens durant tot el dia i, pel que fa als transports TMB (inclosos metro i autobusos de Barcelona), un 50% a les hores punta i un 25% a la resta.

Pels altres transports de viatgers  pel servei d'autobús que uneix Barcelona amb l'aeroport de Prat, la Generalitat va decretar que s'havia de garantir el 50% del servei habitual i sempre un mínim d'un desplaçament complet d'anada i tornada.

Escola, institut i guarderia

Per escoles  i instituts  es va establir la ràtio habitual alumne-professor en els casos de parada. Pel que fa a les aules d'ensenyament infantil i primària, és a dir, de 3 a 12 anys, havia d'haver-hi un docent per cada sis aules. En els casos d'educació especial, la proporció és d'un docent per cada quatre aules. Pels més petits, és a dir, a les guarderies i parvularis, s'havia de garantir el servei d'un terç de la plantilla.

imatge d'arxiu manifestació 12-f
La Intersindical sosté que la vaga general té motius estrictament laborals | Cedida

 

Hospital i CAP

En els centres d'atenció primària (CAP) la Generalitat acostuma a decretar un mínim en el servei ordinari del 25%. No obstant això, els serveis d'urgència  tenen l'obligació  d'operar amb normalitat. Als hospitals s'han de garantir els tractaments de radioteràpia i quimioteràpia en situacions urgents i de necessitat vital i, en altres situacions, depèn del criteri del facultatiu que atengui el malalt. També els serveis mínims han d'assegurar el normal funcionament de les unitats especials, com la unitat de vigilància intensiva.

Respecte a les farmàcies, aquestes operaran amb els mateixos números que en un torn de guàrdia i nit. En cas de defunció, els serveis mínims de recollida de difunts  fins a les sales de refrigeració solen fixar-se en el 85%, i els serveis administratius i d'atenció als familiars en el 50%.

Tercera edat

Tots aquells centres pensats per a la cura de persones grans  solen tenir per obligació el fet de garantir el servei que habitualment prestarien en cas de dia festiu. Aquesta és la quota assignada, per exemple, a les residències per a persones grans, els centres d'atenció especial, residències o pisos-llar. En els centres de dia els serveis mínims habitualment decretats són d'un funcionament normal en el servei de restauració i del 50% en la resta de serveis.

És una vaga política o laboral?

Segons la llei, les vagues amb finalitats polítiques o alienes als interessos professionals dels treballadors són il·legals. Per això la Intersindical sosté que la vaga té motius estrictament laborals: contra la reforma laboral del 2012, de la qual el 10 de febrer es compleixen set anys; per a reclamar un salari mínim de 1.200 euros mensuals; i per a recuperar les lleis socials del Parlament de Catalunya suspeses pel Tribunal Constitucional espanyol.

Tanmateix, la protesta conté un motiu polític de fons, que és el començament del judici contra el procés independentista. El sindicat ho defensa així: «Les actuacions de l’estat espanyol, inclosa la judicatura, poden afectar la vida de les persones d’aquest país, tant en les seves condicions de vida com pel que fa a la privació de llibertat; però la vaga té motivacions laborals».