Diversos sanitaris amb roba especial de protecció contra la Covid-19 vestint-se

Anuncien una vaga de metges residents a Catalunya del 21 al 23 de setembre

Metges de Catalunya dona suport a l'aturada

Els metges diuen prou. Els facultatius residents en hospitals i centres d'atenció primària, els coneguts com a MIR, han anunciat una vaga entre els dies 21 i 23 de setembre. Ho fan per la precarietat que asseguren que pateixen des de l'arribada de la Covid-19 a Catalunya. Entre els motius hi destaquen la manca de temps per a la seva formació i la poca retribució que diuen tenir. La notícia l'avança aquest dijous el digital 'Crónica Global'.  

«Creiem que és lògic que una part de la nostra jornada laboral es dediqui a formar-nos. No hauríem de ser imprescindibles, però actualment aquestes condicions no es donen», explica al citat mitjà Alex Mayer, resident de l'Hospital Parc Taulí de Sabadell. Una altra de les crítiques és l'excés de guàrdies. Segons explica Mayer, el més habitual és fer-ne «entre quatre i cinc al mes», però la falta de personal provocada per la crisi sanitària ha fet que alguns residents hagin arribat a fer-ne fins a 10.

En aquest sentit, el resident de l'Hospital Parc Taulí de Sabadell ha denunciat que aquesta situació fa que «en comptes de tenir jornades setmanals de 37 hores, hem arribat a fer 60 o, fins i tot, 90 hores a la setmana. En alguns casos sense els descansos mínims ininterromputs, que per normativa són de 36 hores setmanals».

El salari «no es correspon ni amb el nostre nivell formatiu, ni de responsabilitat»

El salari és un altre dels cavalls de batalla dels residents. Respecte a les retribucions, encara que són conscients que són personal sanitari en formació, reclamen millores. Alex Meyer detalla que «som mileuristes, cobrem entre 15.000 i 16.000 euros anuals i pensem que això no es correspon ni amb el nostre nivell formatiu, ni de responsabilitat. No ens donen cap mena de termini ni de concreció per a abordar un increment salarial, i per això ens veiem obligats a convocar aquesta vaga».

Els MIR estan disposats a desconvocar la seva protesta si durant la setmana vinent el Departament de Salut aborda les millores que reclamen. Els facultatius van mantenir una reunió amb representants del CatSalut aquest dimarts, encara que subratllen que no han arribat a cap acord, malgrat que els havien remès un document amb les seves demandes a principis d'estiu.

«Estarem disponibles per fer totes les trobades que facin falta. Creiem que l'única via que tenim davant aquesta situació és exercir el nostre dret de vaga», ha manifestat Alex Mayer.