Imatge arxiu Pedro Sánchez

Catalunya es queda sense els diners destinats a Rodalies, infraestructures i Mossos

El rebuig de les formacions independentistes a aprovar els comptes de Pedro Sánchez implica també la pèrdua de les inversions que els socialistes havien promès

El projecte de Pressupostos Generals de l’Estat ha estat declinat pel Congrés aquest matí. Aquest fet comporta que no es pugui dur a terme un augment global en la despesa de l’Estat que suposa que Catalunya tingui 350 milions d’euros menys per a la Generalitat i fins a 900 menys en diferents inversions de l’Estat a la comunitat. Segons informa ‘El Diario’, aquesta declinació dels pressupostos de l’Estat comporten que Catalunya es quedi sense l’augment que Fomento havia pressupostat per a la xarxa de Rodalies que havia passat d’estar dotada de 331 milions, dels últims pressupostos aprovats per Rajoy, als 650 que el govern de Sánchez proveïa ara.

El projecte de pressupostos també preveia una inversió territorialitzada de l’Estat a Catalunya de 2.251 milions, dels quals 900 eren nous, respecte de l’any anterior. Un augment que es destinava al Corredor del Mediterrani i a altres infraestructures. Segons els pressupostos elaborats per la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, la Generalitat hauria rebut aquest any uns 1.500 milions que l’administració autonòmica hauria pogut utilitzar per elaborar els seus propis pressupostos. Una part important d’aquesta quantitat surt del sistema de finançament.

Imatge arxiu María Jesús Montero
Segons els pressupostos elaborats per la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, la Generalitat hauria rebut aquest any 1.500 milions per elaborar els seus propis pressupostos | EFE

La resta surt gairebé íntegrament de l’acord entre els executius del central i català del setembre passat, amb el compliment de diverses sentències. És per això, que l’Estat es va comprometre a pagar a la Generalitat 1.459 milions durant els pròxims quatre anys per avalar el deute en infraestructures (759 milions) i amb els Mossos d’Esquadra (700 milions). D’aquests 1.459 milions d’euros, 350 arribarien aquest mateix any gràcies als Pressupostos Generals de l’Estat, 200 estarien destinats a què la Generalitat els invertís en infraestructures i els altres 150 anirien directament per a la policia catalana.

Així doncs, el 'no' als pressupostos deixa a Catalunya sense els 320 milions destinats a millorar la malmesa xarxa ferroviària de Rodalies, 200 milions en infraestructures i els 150 milions pels Mossos d’Esquadra. A més, també deixa a 'l’aire' els 1.500 milions pactats entre els executius per pagar el deute en infraestructures i mossos dels quals, com s’ha indicat anteriorment, 350 anaven destinats dins dels Pressupostos Generals.