Tarragona Digital

Telegram : +34 639 048 422

E-Mail: info@tarragonadigital.com

ALERTA SANIT脌RIA

Salut detecta dos casos sospitosos de listeriosi a Catalunya

Un de cada cinc afectats per l'hepatitis C a Catalunya ho desconeix

Salut marca com a objectius diagnosticar la malaltia de forma preco莽 i garantir un tractament per eliminar-la abans del 2030
Un de cada cinc afectats per l'hepatitis C a Catalunya ho desconeix | ACN

 

Es calcula que unes 30.000 persones estan infectades activament amb el virus de l'hepatitis C (VHC) a Catalunya, una xifra que pot ser superior si s'inclouen els col路lectius m茅s vulnerables de la poblaci贸 davant d'aquesta malaltia. Un 20%, aproximadament, desconeix que est脿 infectat, segons ha donat a con猫ixer aquest dilluns el Departament de Salut.

 

Es planteja que l'hepatitis C deixi de ser un problema de salut p煤blica el 2025

En el Pla de prevenci贸 i control de l'hepatitis C, alguns dels objectius clau s贸n el diagn貌stic preco莽 d'infeccions ocultes i garantir un acc茅s r脿pid al tractament, que actualment 茅s molt efectiu. El director del Programa de Prevenci贸, Control i Atenci贸 al VIH, les ITS i les Hepatitis V铆riques (PCAVIHV), Joan Colom, ha destacat que l'objectiu de l'OMS 茅s eliminar l'hepatitis C com un problema de salut p煤blica el 2030 i s'ha mostrat conven莽ut que a Catalunya s'aconseguir脿 al voltant del 2025.

 

芦L'hepatitis C t茅 una incid猫ncia elevada; certa infradeclaraci贸, ja que pot passar desapercebuda, i un tractament extraordin脿riament efectiu, amb una curaci贸 de prop del 97%禄, ha radiografiat el secretari de Salut P煤blica, Joan Guix, en la presentaci贸 de l'estrat猫gia contra aquesta infecci贸 a Catalunya, coincidint amb el Dia Mundial de les Hepatitis V铆riques, promogut per l'OMS i que va ser aquest diumenge. 

 

Entre un 15 i un 25% de les persones poden eliminar el virus i, per tant, es curen espont脿niament | GTRES

 

El 60% dels casos d'hepatitis C s'han transm猫s per via sexual i el 20% no saben que la tenen

Al voltant de l'1,1% de la poblaci贸 major d'edat a Catalunya ha estat en contacte amb el virus de l'hepatitis C, que causa una infecci贸 aguda, sovint asimptom脿tica, quan la persona hi entra en contacte. Al cap de sis mesos, entre un 15 i un 25% de les persones poden eliminar el virus i, per tant, es curen espont脿niament, la resta, per貌, tenen una infecci贸 cr貌nica activa i un 20% no ho saben. 

 

La principal causa d'infecci贸 茅s per transmissi贸 sexual, amb m茅s del 60% dels casos, i a molta m茅s dist脿ncia, se situen les intervencions maxil路lofacials; injeccions o vies venoses i les drogues, L'hepatitis C, contra la qual actualment no existeix una vacuna, a difer猫ncia de l'A i la B, pot causar hepatitis aguda, hepatitis cr貌nica, cirrosi, c脿ncer de fetge i trasplantament hep脿tic i es troba entre les 15 primeres causes de mortalitat en la poblaci贸 catalana

 

A Catalunya es va crear el 2017 el Programa de Prevenci贸, Control i Atenci贸 al VIH, les infeccions de transmissi贸 sexual (ITS) i les Hepatitis V铆riques, que lidera Colom, i el Govern va aprovar fa unes setmanes el pla de prevenci贸 i control per augmentar la detecci贸 de l'hepatitis C, disminuir-ne la incid猫ncia i millorar l'atenci贸 a les persones afectades. 

 

Els passos clau per eliminar la malaltia

Per aconseguir diagnosticar de forma preco莽 l'hepatitis C, s'ha intensificat el cribratge i l'acc茅s al tractament dels grups clau, com s贸n persones que s'injecten drogues, internes en centres penitenciaris, coinfectades amb el VIH, procedents de pa茂sos amb altes prevalences del VHC o que tenen pr脿ctiques sexuals de risc sense protecci贸. 

 

Dispensador de f脿rmacs de l'hepatitis C a Bellvitge | ACN

 

Aix铆, s'ha posat en marxa un projecte pilot per oferir la prova r脿pida en sang seca entre persones procedents de pa茂sos amb altes prevalences del VHC. Tamb茅 s'han distribu茂t prop de 1.000 proves r脿pides d'anticossos de VHC a persones consumidores de drogues a la Xarxa d'Atenci贸 a les Drogodepend猫ncies. A m茅s, els laboratoris de l'Institut Catal脿 de la Salut (ICS) implementen des de l'any passat uns tests que agilitzen la detecci贸 d'infeccions en un sol pas i amb una 煤nica extracci贸 de sang.

 

芦Eliminar l'hepatitis C 茅s possible, ja que tenim un tractament curatiu. Ens trobem davant un repte important de salut p煤blica禄, ha afirmat Colom. De moment, la infecci贸 ja s'ha eliminat en els grups de persones hemof铆liques i s'espera que el 2021 Catalunya estigui en posici贸 de microeliminar l'hepatitis C de les presons catalanes, ha apuntat el director del programa.

  

El tractament de l'hepatitis C aconsegueix un 96,4% de curaci贸

El tractament actual actua directament contra l'hepatitis C i assoleix una taxa de curaci贸 del 96,4%, consistint en una presa al dia per via oral que no t茅 efectes secundaris i amb una durada d'entre 8 i 12 setmanes. En els darrers cinc anys, s'han tractat a Catalunya m茅s de 28.000 persones, amb una despesa total de 323,4 milions d'euros.

 

Segons han explicat els responsables de Salut, els tractaments tenien un cost molt elevat fa uns anys i s'han anat reduint fins als 7.000 euros aproximadament. La consellera de Salut, Alba Verg茅s, ha reivindicat que el Govern 芦va decidir posar a disposici贸 de les persones afectades els nous tractaments que han sortit, tot i que no hi ha hagut un pla econ貌mic de l'estat espanyol que ajud茅s a fer-hi front禄.

 

La consellera de Salut, Alba Verg茅s, ha reivindicat que el Govern 芦va decidir posar a disposici贸 de les persones afectades els nous tractaments que han sortit禄 | Cedida

 

El 2018 es van diagnosticar 5605 casos d'hepatitis C a Catalunya 

Segons el Registre de pacients i tractaments del Servei Catal脿 de la Salut (CatSalut), l'any passat es van tractar 5.605 persones, amb una edat mitjana de 56 anys i una distribuci贸 per sexe del 58% homes i 42% dones. Tamb茅 s'han format professionals d'atenci贸 prim脿ria; dels Centres d鈥橝tenci贸 i Seguiment de Drogodepend猫ncies; persones que consumeixen drogues i agents de salut comunit脿ria internacional per garantir la vinculaci贸 directa al tractament.

 

L'hepatitis C 茅s una de les que conformen el grup de les hepatitis v铆riques, que es troben entre les malalties amb m茅s c脿rrega de morbi-mortalitat al m贸n, superior a la sida, la tuberculosi o la mal脿ria. Per aix貌, l'OMS les ha prioritzat dins dels Objectius de desenvolupament sostenible (2030), ja que causen 1,34 milions de morts anuals, provoquen dos de cada tres morts per c脿ncer de fetge i afecten, sense que ho s脿piguen, prop de 300 milions de persones al m贸n.

 

Tamb茅 et pot interessar...

🍅 Ets un apassionat de la cuina? Subscriu-te gratis al butllet铆 per rebre la recepta de la setmana al teu correu!

Comentaris