Estats Units avisa els seus compatriotes d'atacs terroristes a Barcelona per Nadal

En una nota de seguretat publicada pel Departament d'Estat i l'ambaixada a Espanya, s'alerta de possibles atacs a la zona de la Rambla i de Portal de la Pau

El Departament d’Estat dels Estats Units ha llançat aquest 23 de setembre un avís des de la seva oficina d’Afers Consulars als seus compatriotes que estan a l’Estat espanyol, i concretament a Catalunya, de la necessitat d’augmentar la precaució davant d’una amenaça terrorista real sobre Catalunya i la seva capital, Barcelona, durant les vacances de Nadal.

«Els ciutadans nord-americans haurien d'exercir una gran cautela al voltant de les àrees de moviment de vehicles, inclosos els autobusos, a la zona de les Rambles de Barcelona —de plaça de Catalunya a la plaça del Portal de la Pau— durant les festes de Nadal i Cap d'Any», diu textualment la nota que ha publicat també l’ambaixada dels Estats Units a Espanya i Andorra.

La nota recorda als ciutadans que l’Estat espanyol en un nivell alt d’alerta terrorista i apunta que «els terroristes poden atacar amb poca o cap advertència, dirigits a llocs turístics, centres de transport i altres àrees públiques. Es recomana als ciutadans nord-americans que segueixin atents pel que fa a la seva seguretat personal». En aquesta informació, destinada als turistes americans i també als seus compatriotes que viuen a casa nostra, s’informa que cal trucar al 112, revisar els mitjans de comunicació locals amb versió en anglès i es facilita els perfils oficials dels cossos de seguretat que operen a Catalunya com Mossos, Policia Nacional, Guàrdia Civil i la Guàrdia Urbana de Barcelona.

Estats Units avisa habitualment d'alertes terroristes als seus compatriotes

És habitual que des del departament d’Estat i des de l’ambaixada a Espanya i Andorra s’avisi als turistes de possibles alertes terroristes, tot i que en aquesta ocasió l'avís és molt concret a la zona de la Rambla de Barcelona. Sense anar més lluny, abans del 21 de desembre es va avisar de les manifestacions que estaven previstes a la ciutat per protestar pel Consell de Ministres i també, a inicis de desembre, es va alertar dels possibles problemes de seguretat que podria desencadenar el partit entre el Boca Juniors i el River Plate a Madrid.

Catalunya, com la resta de l’Estat, està en nivell 4 sobre 5 d’amenaça terrorista. Un nivell d’activació que es va instaurar quan a França els terroristes islamistes van atacar diversos punts de París l’any 2015. Des de llavors que es va decidir elevar la protecció d’edificis sensibles, millorar les eines de coordinació antiterrorista i augmentar l’autoprotecció dels policies, que s’han convertit en objectiu dels terroristes.

Barcelona, objectiu dels terroristes

Barcelona, després de l’atemptat de l’agost de 2017, ha seguit rebent amenaces per part dels grups terroristes que formen part de la guerra gihadista. Fa pocs dies es va publicar un vídeo en castellà i amb imatges dels atemptats de la Rambla que tornava a posar el focus en Catalunya. Aquest mateix divendres, i després d’una ordre de cerca internacional, la Policia Nacional va detenir a Mataró, al Maresme, un home de 33 anys acusat de ser un perillós terrorista vinculat al DAESH. Es tracta d’un home de nacionalitat marroquina que havia viatjat a Síria per sumar-se a la guerra amb els terroristes d’Estat Islàmic.


Comentaris