Pere Aragonès, durant la sessió de la Diputació Permanent del Parlament, el 13 de gener de 2021

El Govern insisteix: «Hi haurà restriccions fins que la vacuna permeti la immunitat»

El vicepresident Aragonès pressiona de nou el govern espanyol perquè decreti l'obligatorietat del teletreball

El vicepresident del Govern amb funcions de president, Pere Aragonès, ha insistit aquest dimecres que en els pròxims mesos a Catalunya es produiran novesrestriccions i flexibilitzacions de l'activitat fins que la vacunació contra la Covid-19 permeti garantir la immunitat de grup. Ho ha dit en una compareixença a la Diputació Permanent del Parlament, en què Aragonès ha tornat a pressionar l'Estat perquè fixi l'obligatorietat del teletreball en totes les feines on sigui possible.

Així mateix, ha demanat una vegada més al govern espanyol que ofereixi ajuts directes als sectors afectats per les restriccions i no es limiti a prendre «mesures fiscals i tributàries», alhora que ha anunciat que s'està treballant per a impulsar un sistemad'ajudes «permanents» de caràcter trimestral per tal d'ajudar als sectors afectats per les restriccions. També ha insistit a Pedro Sánchez en la pròrroga dels ERTO fins al 30 de juny.

«Venen setmanes molt complicades»

Pere Aragonès ha advertit també que les projeccions que té el Govern sobre la crisi sanitària del coronavirus indiquen que «venen setmanes molt complicades», especialment en l'àmbit assistencial. En aquest sentit, ha dit que l'evolució de la Covid-19 a Catalunya és «preocupant», motiu pel qual considera que cal concentrar els esforços a frenar la corba de contagis.

Així mateix, també ha afirmat que la prioritat és evitar que el sistema sanitaricol·lapsi perquè es pugui atendre a tots els malalts, siguin de coronavirus o no, i ha recordat que en els pròxims dies el Procicat decidirà si es mantenen les restriccions aplicades per la Generalitat o es modifiquen.

Aragonès marca la línia vermella del Govern

En la seva intervenció a la Diputació Permanent del Parlament, Aragonès ha assegurat que «la líniavermella que no volem sobrepassar de cap de les maneres és un col·lapse del sistema sanitari. Tots volem mantenir un nivell d'activitat social, econòmica i cultural que no posi en risc el sistema sanitari, per això hem d'acceptar que no sempre és possible i ens veiem obligats a restringir activitats».

En aquest sentit, ha posat com a exemple països com Alemanya, França, Països Baixos i el Regne Unit que considera que tenen sistemessanitaris més potents i més recursos, i que han hagut d'aplicar restriccions més severes: «Nosaltres, com ells, farem tot el que estigui a les nostres mans per a garantir l'atenció sanitària a tots els ciutadans, siguin malalts de Covid-19 o d'una altra patologia», ha dit.

Més de 91.000 persones vacunades a Catalunya

Pere Aragonès ha recordat que fins al moment s'han vacunat a Catalunya 91.382 persones, tot reconeixent que va haver-hi dificultats logístiques en la distribució que va fer que s'alentís el ritme de vacunació previst inicialment.

Superades aquestes dificultats inicials, el vicepresident del Govern ha celebrat que ja s'ha agafat «velocitat de creuer». En aquest sentit, espera que, si és possible, es pugui augmentar el ritme de vacunació, i ha confiat que s'aconseguirà l'objectiu d'administrar 738.000 dosis en les primeres 12 setmanes de la campanya de vacunació.