La majoria de cereals infantils porten herbicida cancerigen, segons el grup ecologista EWG

Els 21 productes analitzats presenten nivells de glifosat superiors al que es considera permissible per la salut dels nens
La majoria de cereals porten herbicida cancerigen | CatalunyaDiari.com

 

 

El grup ecologista Environmental Working Group (EWG) ha llan√ßat una alerta. La majoria de cereals per l'esmorzar dels nens contenen nivells molt alts de glifosat, l'herbicida m√©s utilitzat del m√≥n, que √©s cancerigen. L'organitzaci√≥ ha divulgat un informe on es mostra un estudi en qu√® s'analitza el nivell d'aquest herbicida en 21 productes, la majoria dels quals superen el nivell de glifosat m√†xim permissible per a la salut dels nens.

 

Concretament, nom√©s quatre productes se situen per sota els nivells que els cient√≠fics de l'EWG consideren m√†xims. Segons informa 'El Caso', la majoria de fabricants que utilitzen aquest herbicida, mantenen que els seus aliments s√≥n segurs. Tal com afirmen des de l'entitat en el seu informe, ¬ęl'√ļnica manera d'eliminar r√†pidament aquest herbicida cancerigen dels aliments comercialitzats per nens √©s que les empreses productores deixin d'utilitzar avena d'agricultors que treballen amb glifosat¬Ľ.

 

Expliquen que ¬ęm√©s de 236.000 persones han signat una petici√≥ dirigida a aquestes empreses aliment√†ries, que demana que es prenguin mesures per protegir la salut dels consumidors¬Ľ. Aquest informe surt despr√©s que dues sent√®ncies judicials als Estats Units determinessin que aquest herbicida va causar c√†ncer en els demandants. Nom√©s als Estats Units hi ha uns 11.000 casos similars pendents de resoldre pels tribunals, segons CNN.

 

 

Alguns dels cereals d'esmorzar m√©s populars han donat positiu de l'herbicida glifosat que pot augmentar el risc de c√†ncer | Cedida

 

 

La polèmica del glifosat

No existeix unanimitat en el m√≥n cient√≠fic pel que fa a l'herbicida glifosat, cosa que ha generat molta pol√®mica els √ļltims anys. Durant molt de temps, el glifosat va estar classificat en el grup 4 d'agents 'probablement no cancer√≠gens per humans'. L'any 2015 la situaci√≥ va canviar, quan l'Ag√®ncia Internacional del C√†ncer (IARC), depenent de l'OMS, el va incloure en el grup 2A: 'l'agent √©s probablement cancerigen pels humans'. 

 

En aquesta categoria, s'inclou tot allò que disposa de proves limitades en humans i proves suficients en experimentació animal que és cancerigen. En el grup 2A també es troba la carn vermella, el mate calent, les làmpades bronzejadores, o els gasos dels automòbils. Segons l'Agència de Protecció Ambiental dels Estats Units i les agències europees Efsa i Echa, es manté que el glifosat no suposa cap risc per la salut humana si s'utilitza segons les indicacions de l'etiqueta.

 

El comportament de la UE amb el glifosat

Despr√©s de dos anys de debat intens, el 2017 els Estats membres de la Uni√≥ Europea van decidir renovar la llic√®ncia de glifosats durant cinc anys. Segons informa 'El Diario de Galicia', la Comissi√≥ Europea, √≤rgan executiu de la UE, va justificar la decisi√≥ per l'aprovaci√≥ de les seves ag√®ncies cient√≠fiques. El govern franc√®s va prometre que el glifosat seria prohibit en part l'any 2021 i totalment en cinc anys. Com a m√≠nim fins ara, l'executiu espanyol ha tingut una posici√≥ favorable per a la continuaci√≥ d'aquest herbicida.

 

També et pot interessar...