El Govern ordena el tancament d'àrees comercials no alimentàries, pistes d'esquí, gimnasos i discoteques

Buch demana ajornar trobades i evitar qualsevol desplaçament
Pla mitjà del conseller d'Interior, Miquel Buch, oferint una roda de premsa avui divendres | ACN

 

 

El Govern ha ordenat el tancament d'àrees comercials que no estiguin destinades a l'alimentació i a productes de primera necessitat, pistes d'esquí, gimnasos, locals d'oci nocturn (discoteques). Es tracta d'una nova restricció per contenir la propagació el coronavirus. El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha recomanat l'ajornament de trobades, reunions i manifestacions. A més, ara que s'apropa el cap de setmana, ha demanat limitar i evitar qualsevol desplaçament.

 

 

 

El Govern estudia regular els accessos al transport públic o invalidar bitllets

El Govern es planteja regular els accessos al transport públic col·lectiu o suprimir els títols de transport públic, entre d'altres, si no s'aconsegueix reduir l'afluència fins a un terç, com a mesura preventiva per evitar la propagació del coronavirus. Reduir a una tercera part el nombre de passatgers al transport públic és una de les mesures que ja va avançar ahir la Generalitat, que considera que és un objectiu que es podria aconseguir després de la suspensió de l'activitat als centres educatius i d'altres mesures en l'àmbit empresarial, com el teletreball. D'altra banda, la Generalitat insta els ciutadans majors de 65 anys o ciutadans que pateixin malalties cròniques que evitin el transport públic col·lectiu.

 

Aquestes són algunes de les mesures que consten en la resolució signada pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, per adaptar el funcionament del transport públic a les mesures recomanades per la Generalitat davant el coronavirus i que s'aniran adaptant en funció de la situació epidemiològica. Segons la Generalitat, es tracta d'accions que tenen com a objectiu mantenir els serveis de transport públic i al mateix temps que usuaris i treballadors dels operadors puguin seguir les recomanacions.

 

Per arribar a reduir un terç la capacitat del transport públic, s'utilitzaran els mitjans de difusió dels diversos operadors de transport públic i es farà un seguiment per determinar si aquesta reducció d'afluència s'està aconseguint. De no ser així i després d'«un temps prudencial», seria quan s'optaria per invalidar els bitllets o regular els accessos, entre d'altres mesures.

 

Plans de contingència 

Al mateix temps, la resolució també indica que els operadors del transport públic hauran d'establir plans de contingència en cas que els sues treballadors també es vegin afectats pel coronavirus i no puguin exercir la seva feina. En aquests casos, caldrà comunicar-ho a les administracions, a qui també caldrà especificar aquelles àrees on no sigui aplicable el teletreball ni la flexibilització horària.

 

Altres mesures que afectaran els treballadors serà el seu contacte amb els viatgers. Concretament, a partir de dilluns se suprimirà la venda de bitllets on hi hagi alternatives i es tancaran les oficines d'informació i atenció presencial que no disposin d'un protector entre el personal i els usuaris. Al mateix temps, es reforçarà l'atenció telefònica i telemàtica.

 

D'altra banda, un cop superat l'episodi d'emergència sanitària, l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM) estudiarà com compensar els usuaris que no hagin pogut utilitzar els títols de viatge amb data de caducitat. Pel que fa a l'impacte econòmic, l'assumirà la Generalitat amb les partides que hagi determinat per afrontar l'emergència.

 

Més notícies de la categoria Catalunya