Trànsit anuncia un «increment massiu» de vehicles de paisà per Setmana Santa

1.666 agents, 1410 controls i tres mitjans aeris vetllaran per la seguretat de 557.000 cotxes
L'ús de vehicles camuflats ha incrementat la xifra de sancions en un 62,09% | Mossos d'Esquadra

 

Trànsit adopta mesures contundents per preservar la seguretat a les carreteres durant aquesta Setmana Santa. El cap de la comissaria general de Mobilitat dels Mossos d'Esquadra, Joan Carles Molinero, ha anunciat un increment «massiu» dels vehicles de paisà, que arribaran a un centenar, durant la segona fase del dispositiu especial de Trànsit de la Setmana Santa.

 

Trànsit ha pres aquesta decisió després de comprovar que el seu ús des de principi d'any ha permès incrementar un 62% la xifra de sancions. Molinero ha explicat que s'han trobat amb casos singulars com conductors afaitant-se, rentant-se les dents, alletant un nadó, llançant el mòbil per la finestra o masturbant-se mentre conduïen.

 

 

S'espera que 345.000 vehicles surtin de l'àrea metropolitana de Barcelona entre la tarda de dijous i la de divendres, i que 557.000 vehicles retornin entre diumenge al migdia i dilluns a la matinada. El dispositiu de seguretat inclou 1.666 agents, 1.410 controls preventius i tres mitjans aeris.

 

Cadascuna de les vuit regions policials aportaran entre vuit i dotze vehicles de paisà, alguns capaços de gravar l'acció i alguns amb un radar mòbil incorporat. En tots els casos sempre aturen el vehicle en el moment dels fets per notificar la sanció. 

  

Conductors afaitant-se, alletant un nadó o masturbant-se al volant

Pel que fa a algunes situacions cridaneres, ha explicat que entre els conductors han trobat una dona alletant un nadó sense el cinturó de seguretat, un home afaitant-se, o el conductor d'un camió de 40 tones rentant-se les dents. 

  

Altres situacions «més dramàtiques» han estat la del motorista sancionat al matí i víctima mortal d'un accident a la tarda. També ha explicat el cas d'un camioner que va llançar el mòbil per la finestra i va ser sorprès més tard buscant-lo en un descampat, o un conductor que es masturbava i que estava més preocupat perquè la sanció no arribés a casa seva que per la quantitat de la sanció.

 

  

Controls als punts amb més mobilitat

Els vehicles camuflats seran una novetat en aquest dispositiu, on en es duran a terme 1.818 controls, entre els quals d'alcoholèmia, distraccions, seguretat passiva, motocicletes, velocitat i transports. S'instal·laran controls en alguns dels punts on es preveu més mobilitat.

  

Les complicacions circulatòries de la segona fase de l'operació sortida es preveuen dijous entre les tres de la tarda i les nou del vespre i divendres entre les deu del matí i les quatre de la tarda. Pel que fa a l'operació retorn, les complicacions seran el diumenge entre les onze a les tres de la tarda i entre les cinc i mitjanit, i Dilluns de Pasqua entre les dotze del migdia i les dotze de la matinada.

 

Les complicacions circulatòries es donen sobretot en la fase de sortida i en l'operació retorn  | CatalunyaDiari.cat

  

Augmenta l'edat de les víctimes mortals 

Des de principi d'any hi ha hagut 41 víctimes mortals en 40 accidents a les carreteres catalanes, una víctima mortal cada tres dies, aproximadament. El nombre de morts ha caigut un 25% respecte al mateix període de l'any passat. De les 41 persones mortes, un terç són de col·lectius vulnerables: nou motoristes, dos ciclistes i tres vianants.

  

Pel que fa a l'edat de les víctimes, destaca que 15 dels 41 morts en accident tenen més de 65 anys, quan l'any passat van ser deu. En canvi les víctimes de menys de 44 anys han passat de 24 el 2018 a 12 aquest any. Les víctimes de 45 a 64 anys han passat de 21 a 13.