Imatge d'una urna, plena de vots, durant un procés electoral

La Justícia suspèn l'ajornament i manté les eleccions el 14 de febrer

El TSJC es posiciona sobre les mesures cautelaríssimes del primer dels recursos presentats

La Justícia ha suspèsl'ajornament electoral a Catalunya i manté les eleccions el 14 de febrer. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya s'ha posicionat així sobre la petició de mesures cautelaríssimes que sol·licitaven els recursos presentats per un particular i pel partit «d'esquerres no-nacionalista» Izquierda en Positivo.

El tribunal té sobre la taula un total de sis recursos sobre l'ajornament de les eleccions autonòmiques, si bé tan sols el del particular i el d'Izquierda en Positivo li reclamaven mesures cautelaríssimes, que s'han de resoldre en un termini de 48 hores. Ara, el TSJC encara s'ha de posicionar sobre les mesures cautelars que presenten altres recursos. La resolució de les cautelars no té per què ser la mateixa que la d'aquest dimarts, ni tampoc la de les resolucions finals dels recursos, de manera que tot està encara obert i la data electoral no és del tot ferma a Catalunya, cosa que afegeix incertesa a la situació.

El TSJC ha resolt aquest dimarts, anticipant-se al termini de 48 hores que tenia per manifestar-se sobre la petició de mesures cautelaríssimes, que expirava aquest dimecres, 20 de gener. La decisió sobre les mesures cautelars podria arribar entre finals d'aquesta mateixa setmana i inicis de la propera i caldrà veure si van en el mateix sentit que les que s'ha dictat avui. Llavors, encara mancarà esperar la decisió final sobre els sis recursos presentats, que podria trigar setmanes.

La Junta Electoral se n'ha desentès i ha passat la pilota al TSJC

La Junta Electoral Central (JEC) ha emès aquest dimarts una nota del seu president, Miguel Colmenero, on declara que no és competent per pronunciar-se sobre l'ajornament de les eleccions acordat pel Govern i els partits catalans. El motiu, segons fonts d'aquest organisme, és que la Junta es fa càrrec i arbitra les decisions i els actes que tenen a veure amb processos electorals, i no sobre les convocatòries. Segons l'àrbitre electoral, qualsevol resposta al decret aprovat per la Generalitat sobre la cancel·lació dels comicis del 14 de febrer ha de venir de part dels tribunals ordinaris, en aquest cas del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

La JEC ha respost d'aquesta manera la petició d'informació que li ha enviat la candidatura de Primàries perquè aclareixi la validesa de l'acord per a la suspensió de les eleccions del 14 de febrer. Aquest organisme ha situat d'aquesta manera la qüestió a mans del TSJC.