Imatge d'arxiu de la façana de la Rovira i Virgili

Les universitats públiques catalanes retornen 449 € a la societat per cada 100 € de despesa pública que reben

Un informe de l'ACUP quantifica l'impacte social de les institucions en 3.583 MEUR

Un estudi de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP) assegura que per cada 100 euros de despesa pública al sistema català d'universitats públiques es produeix un retorn social integrat de 449 euros a la societat. En termes globals, l'informe assenyala que el valor social integrat de les vuit universitats públiques és de 3.583 MEUR. Aquest concepte és la suma del valor social basat en transaccions econòmiques reals, i els efectes socials que generen les universitats en els seus grups d'interès. L'informe ha establert un mètode per monetitzar aquest efecte social i el resultat és de 2.303 MEUR, quasi el doble del valor de l'activitat econòmica de mercat, situat en 1.282 MEUR.

📲TENS TELEGRAM? Afegeix-te gratis al nou canal de Tarragona Digital: les millors fotos i vídeos, últimes hores i ara també pots comentar. CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

L'informe 'El valor social de les universitats públiques catalanes. Una aproximació quantitativa i qualitativa' s'ha presentat aquest dimecres al paranimf de la Universitat Rovira i Virgili (URV). L'estudi tenia com a propòsit principal analitzar quantitativament i qualitativament l'impacte de l'activitat que duen a terme les vuit universitats públiques de Catalunya en el marc del seu compromís social. Una informació que fins ara no havia estat mesurada d'una manera sistemàtica.

Un dels principals reptes ha estat donar un valor de mercat a les accions que d'entrada no el tenen, però que són apreciades pels grups d'interès amb els quals es relacionen les institucions. «En el valor de no-mercat, els principals beneficiats són els estudiants», ja que el benefici que treuen de l'activitat universitària és en forma de coneixements, i no pas econòmic, tal com ha exemplificat Sílvia Ayuso, directora acadèmica i investigadora principal de la Càtedra MANGO de Responsabilitat Social Corporativa d'ESCI-UPF.

Les empreses també són un altre col·lectiu que rep aquest benefici, a partir principalment dels alumnes que tenen en pràctiques. Precisament posar un preu de mercat a aquestes hores ha estat un dels sistemes que s'ha fet servir per 'monetitzar' el valor social. Ayuso també s'ha referit al valor generat pels projectes de recerca. «Hi ha estudis que apunten que el retorn és un 300% o 400% del seu pressupost», ha dit.

Amb tot, ha assenyalat que «el valor de no-mercat és molt més important que el valor de mercat». «Obtenim un retorn integrat que supera en més de quatre vegades la despesa pública dedicada al sistema universitari català», ha reiterat. Per la presidenta de l'ACUP i rectora de la URV, María José Figueras, aquestes dades demostren que les universitats «no són una despesa, sinó una inversió que crea valor afegit per al nostre país».

Figueras també ha posat en relleu «l'evolució del compromís social» de les universitats en els darrers anys. «Sense un pressupost 'ad hoc', han expandit aquest àmbit perquè han vist que era una demanda del territori», ha manifestat. En la mateixa línia s'ha expressat Francesc Xavier Grau, secretari d’Universitats i Recerca del Departament d'Empresa de la Generalitat, que ha indicat que són unes institucions «que treballen per al bé comú».