Un 85% d'agricultors del sector de l'avellana no podran accedir als ajuts de la Generalitat

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya alerta que la convocatòria de subvencions és «massa restrictiva»
Un 85% d'agricultors del sector de l'avellana no podran accedir als ajuts de la Generalitat | Cedida

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha alertat que un 85% de les explotacions d’avellana de Catalunya no podran accedir a les subvencions del Departament d’Agricultura de la Generalitat perquè són «massa restrictives», segons ha assenyalat en un comunicat. Aquests ajuts haurien de servir per pal·liar les pèrdues que van patir els productors la darrera campanya a causa de la meteorologia i que estimen en més de 6 milions d’euros.

El volum global de la subvenció és d’uns 2 milions i l’entitat ha presentat un conjunt d’observacions a l’esborrany del document de subvencions. La FCAC adverteix també que sense aquests diners «augmenta el risc d’abandonament» dels pagesos al Camp de Tarragona, la principal zona productora del país.

Els pagesos de l'avellana de Tarragona van sortir al carrer per reclamar els ajuts | TarragonaDigital

 

Tal com ha denunciat la FCAC, Agricultura situa l’import màxim de la subvenció en 280 euros per hectàrea i es limita a agricultors professionals, joves o persones jurídiques amb la condició d’Exploració Agrària Prioritària. Segons l’organització, amb aquestes restriccions un 85% de les explotacions, unes 2.800, i un 70% de la superfície afectada quedarien excloses com a beneficiàries i no rebrien cap suport, tot i haver patit igualment una disminució de la producció.

Roger Palau, responsable de fruita seca de la FCAC, s’ha mostrat crític perquè «aquesta proposta d’ordre té poc impacte i no beneficia el conjunt del sector». A parer seu «no aconseguiria assegurar la viabilitat del cultiu i menys, tenint en compte que es tracta d’una campanya en què la principal zona de producció d’avellana, el Camp de Tarragona, també ha sofert una davallada de collita en altres conreus importants».

També ett pot interessar:

"BONA NOTÍCIA: Anuncien 2 escoles i 2 instituts nous al Camp de TGN abans del 2023" "ATENCIÓ: Vaga dels treballadors del SEM la setmana que ve"