Lleuger descens de víctimes mortals a les carreteres tarragonines fins al mes de setembre

Al setembre només hi ha hagut una víctima mortal | Fins al setembre han perdut la vida 33 persones, un 15% menys que l'any passat
Imatge de l'accident mortal al Pla de Santa Maria el passat 19 de setembre | ACN

 

Durant els primers nou mesos d’aquest 2019, 33 persones han perdut la vida en accidents de trànsit a les carreteres de les comarques de Tarragona, segons han informat el Servei Català de Trànsit i el Departament d’Interior de la Generalitat. Aquesta xifra suposa una reducció del 15% respecte les víctimes mortals en el mateix període de l’any passat —de l’1 de gener al 30 de setembre—, quan van ser 39 les persones que van morir a les carreteres tarragonines. Aquest passat mes de setembre Tarragona només va registrar un sol accident de trànsit mortal, el passat 19 de setembre al Pla de Santa Maria, on va morir una dona. 

Pel que fa a les víctimes a nivell català n’hi ha hagut un total de 133, amb la demarcació de Barcelona encapçalant el llistat, amb 57 víctimes mortals —1 més que l’any passat, 56—. A les comarques de Girona han mort 22 persones en accidents de trànsit, mentre que durant els primers nou mesos del 2018 van morir-ne 29. A les carreteres de Lleida és on hi ha hagut el descens més accentuat, amb 21 víctimes, 9 menys que l’any passat, quan en van ser 30.

Després de recollir les dades de les quatre demarcacions, destaca una lleugera baixada general del nombre de víctimes mortals. Ara bé, pel que fa al nombre d’accidents mortals, la xifra continua sent gairebé igual a la del 2018. De gener a setembre de l’any passat hi va haver 154 víctimes en 128 accidents, mentre que enguany hi ha hagut 133 víctimes en 126 accidents. Per tant, l’any passat hi va haver més d’una víctima mortal en més sinistres.

Mirant enrere, en nou anys la xifra de morts a les carreteres catalanes s’ha reduït en un 27%, ja que el 2010 van ser 183 les persones que van morir en accidents de trànsit durant els primers nou mesos de l’any, 50 més que aquest 2019.

El 10 de juliol es va produir un accident mortal a l'AP-7 a l'altura de Constantí | ACN

 

El 40% de les víctimes mortals a Catalunya són motoristes, ciclistes o vianants

Pel que fa  a l’edat de les víctimes mortals, hi ha hagut un augment del 78% del nombre de morts d’entre 64 i 74 anys —de 9 a 16 morts— . Ara bé cal destacar la reducció del 46% dels morts d’entre 15 i 24 anys —de 24 a 13—. Aquests primers nou mesos, la franja d’edat que aglutina més víctimes mortals és la que va dels 45 als 54 anys, entre els quals hi ha hagut 25 morts. Els caps de setmana i els festius continuen sent els dies amb més accidents mortals, concentrant el 60% dels morts a les carreteres catalanes: 79 de les 133 víctimes han estat entre divendres a la tarda, dissabte i diumenge, o bé durant una Operació Especial.

Els motoristes, ciclistes i vianants són els col·lectius més vulnerables i els que representen un 40% de les víctimes mortals durant aquests primers nou mesos. En total, han perdut la vida 37 motoristes —1 més que l’any passat—, 7 ciclistes —l’any passat en van ser 2— i 9 vianants —1 menys que l’any passat—. Per això, des de Trànsit consideren que els col·lectius de motoristes i ciclistes són on més èmfasi s’ha de posar. Per demarcacions, a Tarragona aquests primers mesos no ha mort cap ciclista, ha mort 1 vianant i han sigut 6 els motoristes que han perdut la vida en accidents de trànsit.

"🚔 Augment de Policia Nacional i Guàrdia Civil a TGN davant d'una tardor calenta" "📉 DADES PER COMARQUES: Els naixements a la demarcació de Tarragona, en caiguda lliure"