GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQUÍ i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Notícies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

El barri de Campclar i el de Llevant, el més pobre i el més ric del Camp de Tarragona

L’institut Nacional d’Estadística ha publicat la distribució de la renda per persona tant per barris com seccions censals i carrers de tot l’estat | Les dades són de l’any 2016
Tarragona compta amb el barri més pobre i més ric del Camp de Tarragona | TarragonaDigital

 

Quina és la renda mitjana del nostre veïnat? I de la nostra ciutat? Aquesta i altres preguntes es poden respondre a partir d’ara amb la nova eina que ha publicat recentment l’Institut Nacional d’Estadística (INE) sota el nom «Atlas de Distribución de Renta de los Hogares (ADRH)». D’aquesta manera, es pot consultar la distribució de la renda tant per barris com per seccions censals i carrers de tot l’estat. Al Camp de Tarragona, el barri més pobre és el de Campclar de Tarragona amb 4.475 euros de mitjana per persona mentre que el més ric és el barri tarragoní de Llevant amb 23.681 euros.

 

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

 

L’Atlas conté les dades de la renda de 2015 i 2016, combinades amb la població resident a l’1 de gener de 2016 i 2017, respectivament. L’eina ofereix informació de la renda mitjana, per persona i llar, en àmbits geogràfics de més de 100 habitants, el que implica disposar de dades per a més del 99,8% de la població resident a Espanya. L’INE ha desenvolupat un sistema de visualització de mapes per consultar aquesta informació mitjançant el qual es pot consultar tant la renta per llar com per individu en casa secció censal.

 

Dos barris tarragonins, el més pobre i el més ric del Camp de Tarragona

El barri més pobre i el més ric del Camp de Tarragona són el de Campclar i el de Llevant, situats a Tarragona. El primer compta amb una renda per persona de 4.475 euros, 13.707 euros per llar i pertany dins l’1% de seccions censals més pobres d’Espanya i de l’1% més pobre de Catalunya. Per la seva banda, una de les seccions del barri de Llevant té una renda per persona de 23.681 euros i 72.104 euros per llar. Se situa dins el 2% més ric d’Espanya i el 2% més ric de Catalunya. 

 

Imatge del mapa de renda per persona de Tarragona | El País

 

En els mapes que s'utilitzen es pot veure d'una manera gràfica el nivell de renda per persona a través dels colors, els marrons més foscos són les rendes més pobres, passant pel marró i el verd més clar i fins a arribar al verd fosc que correspon a les rendes per persona més elevades. En el cas de la imatge superior, el marró fosc correspon als 4.475 euros de renda per persona de Campclar mentre que el verd fosc als 23.681 euros d'una de les seccions del barri de Llevant. 

 

De Tarragona també cal destacar la clara divisió que hi ha entre els barris de ponent, amb unes rendes que no arriben als 10.000 euros per persona, amb la resta de la ciutat. La segona zona més rica del municipi es troba al costat de la plaça Imperial Tarraco delimitada entre l’avinguda de Roma, la rambla del President Lluís Companys i l’avinguda del Cardenal Vidal i Barraquer.

 

Reus: del barri Mas Pellicer al Parc Sant Jordi

El barri més pobre de Reus és el Mas Pellicer amb una renda per persona de 4.494 euros i 17.089 per llar situant-se dins l’1% de seccions més pobres d’Espanya i Catalunya. L’altra cara de la moneda se situa ben a prop del parc Sant Jordi, entre la zona delimitada pel carrer d’Antoni Gaudí, l’avinguda Onze de Setembre, el carrer de Frederic Soler i el carrer del Doctor Domènech. Pertany al grup del 3% més ric d’Espanya i 3% més ric de Catalunya amb 21.466 euros de renda per capita i 59.962 euros per llar.

 

La segona zona més rica es troba a l’altra banda del parc, entre l’avinguda de Sant Jordi, el carrer del Doctor Robert, el carrer Alt de Sant Pere i la Riera de Miró. A Reus, tal com es pot veure al mapa, els barris amb una renda inferior se situen a la zona sud-est de la ciutat, a excepció de la Urbanització Aigüesverds amb una renda per persona de 13.671 euros i de 40.353 per llar. Les seccions amb una renda més elevada es troben a la part nord-oest del municipi.

 

Imatge del mapa de renda per persona de Reus | El País

 

Montblanc i Valls

Montblanc, capital de la Conca de Barberà, està dividit en quatre seccions diferents. La secció situada al nord del municipi compta amb una renda per persona de 10.910 euros i 26.292 euros per llar, la secció sud-est una renda d’11.562 euros per persona i 30.018 per llar i la sud-oest amb una renda de 12.411 euros per persona i 33.517 per llar. La més rica, situada a la part sud, compta amb 13.581 euros de renda per persona i 38.304 per llar i pertany al 19% més ric d’Espanya i el 31% més ric de Catalunya. 

 

Imatge del mapa de renda per persona de Montblanc | El país

 

La secció més pobra de Valls, capital de l'Alt Camp, es troba entre el carrer de Sant Antoni, el carrer del Carme i el carrer de Sant Francesc amb una renda de 7.458 euros per persona i 20.669 per llar. Aquesta és una de les seccions que pertany al 10% més pobre d’Espanya i el 3% més pobre de Catalunya. L’altra cara de la moneda se situa a la zona al voltant del Pius Hospital Públic de Valls amb 13.826 euros de renda per persona i 36.840 per llar. Forma part del 18% més ric d’Espanya i el 28% més ric de Catalunya.

 

Imatge del mapa de renda per persona de Valls | El País

 

Vendrell i Torredembarra

Al Vendrell, capital del Baix Penedès, l’extensa secció dels Massos i El Mas Astor ocupa la secció més rica amb 12.117 euros de mitjana i 29.591 euros per llar. Pertany al 30% més ric i prop de la mitjana de Catalunya. La més pobra a la zona delimitada entre la carretera de Valls, la riera de la Bisbal, el carrer de l’Estela, el carrer de Sant Magí i el carrer del Nord. Té una renda per persona de 7.676 euros i 21.186 per llar. Pertany al 13% més pobre d’Espanya i al 3% més pobre de Catalunya. 

 

Imatge del mapa de renda per persona del Vendrell | El País

 

Pel que fa a Torredembarra, el centre històric presenta una renda per persona de 8.861 euros, el 28% més pobre d’Espanya i el 9% de Catalunya, i de 23.384 euros per llar. Per una altra banda, part més rica se situa a la zona del port amb 15.652 euros de renda per persona i 32.746 per llar, que correspon a l’11% més ric de l’estat i el 15% de Catalunya.

 

Imatge del mapa de renda per persona de Torredembarra | El País

 

Falset, Tortosa i altres punts del Camp de Tarragona

Falset compta amb una renda per persona de 12.373 euros i 32.995 euros de llar mentre que Tortosa registra una de les seccions més pobres amb 5.422 euros. La més rica té una renda de 15.147 euros per persona. També cal destacar Arbolí (Baix Camp) com un dels pobles més petits amb una major renda per persona, 18.796 euros, i 43.265 per llar i Constantí i el barri tarragoní de Sant Salvador amb 5.519 i 5.505 euros respectivament com una de les seccions més pobres del territori.