Desapareixen tres estudis sobre el Corredor del Mediterrani valorats en 1 milió d'euros

La senadora d'ERC Laura Castel creu que els estudis podrien existir però per «contradiccions» amb el que s'ha fet hi pot haver «un interès» en no fer-los públics
La xarxa del Corredor del Mediterrani al seu pas per Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant. | TarragonaDigital.com

 

El Ministeri de Foment ha perdut o no vol fer públics tres estudis sobre diverses obres relacionades amb la viabilitat del Corredor del Mediterrani al seu pas per Tarragona que han costat més d'un milió d'euros. Els treballs per fer els estudis s'han licitat, adjudicat i pagat. Laura Castel, senadora d'ERC per Tarragona, va demanar fa més d'un any els treballs però el Ministeri li ha respost que «no s'han localitzat».

 

Es perden tres estudis sobre la viabilitat del Corredor del Mediterrani

Els tres estudis fan referència a la viabilitat del Corredor del Mediterrani i toquen aspectes sobre el seu pas per diversos punts de Tarragona. Un d'ells fa referència a l'estacionament de trens de mercaderies de 750 metres i la implementació del tercer carril, l'altre a la posició del tercer fil per una explotació mixta del Corredor en el seu tram Vandellòs-Tarragona. I per últim un estudi sobre la viabilitat de l'acondicionament de la via del ferrocarril d'alta velocitat pel transit de trens de mercaderies al tram Vandellòs-Camp de Tarragona.

 

Castel, tal com explica a TarragonaDigital, va consultar 12 expedients de contractació d'Adif sobre temes relacionats amb el Corredor. D'aquests en va escollir tres per demanar al Govern el treball en teoria realitzat. Castel va demanar en forma de preguntes escrites al govern conèixer aquests estudis. Fins al setembre no va rebre la primera resposta en la qual el Ministeri deia que no consta cap estudi. El 26 de setembre va rebre la mateixa resposta pel segon estudi i al gener la mateixa sobre el tercer.

  

Després d'aquestes respostes va introduir tres preguntes més per demanar el cost dels estudis. El 27 de març d'aquest any va rebre la resposta, on se li indica que el primer dels estudis va costar 17.999 euros, 458.000 el segon i 458.000 el tercer. Cosa que demostra que els estudis s'han pagat. 

 

 

«Saben el preu però els estudis no existeixen», comenta sorpresa Castel». Els dos segons, els de major pes econòmic, es van adjudicar a INECO, una empresa interna del mateix Ministeri de Foment. 

 

Els estudis no existeixen o no es volen fer públics

Castel ha traslladat el problema al nou govern, ja que això va passar amb l'anterior president, qui s'ha compromès a investigar què ha passat. La senadora d'ERC diu que el dia 27 de novembre se celebra la Comissió de Foment al Senat amb la participació del Ministre, José Luis Ávalos, i aprofitarà per tornar a demanar per aquest tema.

 

«Si no s'ha fet i s'ha pagat és un escàndol. Però si s'ha fet i no es vol publicar, també», diu Castel. Segons la senadora d'ERC podria ser que els estudis s'haguessin realitzat però que no es volguessin fer públics perquè «contradiuen» el que s'ha fet fins ara. «Potser recomanen alguna cosa que no han fet i els contradiu», sospita ella.

 

Altres estudis afectats

Castel és la senadora d'ERC per Tarragona i una de les seves tasques habituals és fer preguntes sobre decisions que afecten el territori. Assegura que quan va anar a Adif a revisar els expedients li van comentar que era la primera vegada que una senadora s'hi apropava, cosa que la va sorprendre.

 

A més, tal com explica ella, va escollir aquests tres informes sobre els 12 revisats de forma gairebé aleatòria o per interès del territori, però no pot assegurar que no passi el mateix amb la resta. «És molta casualitat que justament passi només amb les tres que he demanat», diu.

"Quins ajuts poden demanar els joves pel lloguer a Tarragona?" "Dones de més de 50 anys, les cuidadores no remunerades de les persones dependents"