La Generalitat enllesteix la nova llei per enderrocar els símbols franquistes

Ho ha anunciat la consellera de Justícia, Ester Capella, en un acte a Tarragona
La consellera de Justícia, Ester Capella, ha fet l'anunci aquest matí a Tarragona | TarragonaDigital

La Generalitat de Catalunya està enllestint el projecte de llei de memòria històrica que vol posar fi a la simbologia franquista als espais públics. Així ho ha anunciat aquest dijous a Tarragona la consellera de Justícia, Ester Capella, dins el marc d'unes jornades de debat sobre el paper de la memòria històrica a la societat actual. Capella ha avançat que la nova llei dotarà a la Generalitat de la competència per «retirar la simbologia franquista dels espais públics, anul·lar les condecoracions i suprimir els noms dels carrers» vinculats a persones relacionades amb la dictadura.

 

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

 

Capella ha reivindicat les polítiques de memòria històrica com a «les veritables estructures d'un estat democràtic» més enllà dels diferents colors polítics que puguin situar-se als governs. Ha apel·lat a despertar «una ciutadania formada, informada i amb capacitat crítica» com a garantia de no repetició de les èpoques més fosques de la història, i ha criticat «la manca d'un procés de transició» en matèria judicial que hagi agilitzat aquestes polítiques de memòria històrica.

 

Unes jornades sobre memòria històrica, el primer acte oficial de l'alcalde Ricomà

Les jornades, promogudes pel Col·legi d'Advocacia de Tarragona, han volgut obrir un espai de reflexió sobre el dret a la memòria històrica entès com un dret humà, i ha comptat amb ponents de categoria, com és el cas del magistrat emèrit del Tribunal Suprem José Antonio Martín Pallín, qui s'ha encarregat de la conferència inaugural. La consellera Ester Capella també ha aprofitat l'escenari per destacar que enguany s'obriran sis noves fosses comunes de la Guerra Civil a Catalunya i que també s'ha pogut identificar cinc noves víctimes sense sepultura gràcies als avenços en genètica.

 

Aquestes jornades han estat el primer acte oficial del nou alcalde de Tarragona, el republicà Pau Ricomà, qui ha aprofitat el seu torn de paraula per valorar que «hi ha dues maneres d'explicar la història», on ha contraposat la visió del poder judicial i, «probablement», la de la ciutadania.

 

També et pot interessar