Morir-se a la demarcació de Tarragona té un cost mínim de 2.500 euros

El cost mitjà però puja entre els 4.500 i els 5.000 euros per fer front a cerimònies i l'estada al tanatori entre d'altres

Coincidint amb Tots Sants i el Dia dels difunts, el record dels morts es fa més present que mai amb dies de visitar els cementiris i dignificar el lloc de repòs de familiars i amics que ja no hi són. La mort d'un ésser estimat és un tràngol pel qual no vol passar ningú, i que a més a més, al Camp de Tarragona i a les Terres de l'Ebre es pot convertir en un malson econòmic de primer ordre.

I és que morir-se és car, molt car;  el cost bàsic d'una defunció a la demarcació tarragonina és de 2.500 euros, un preu ja elevat de per si, que  es dispara per als serveis complets que incloguin el tanatori, nínxol, les flors, cerimònia, tanatoestètica i una caixa fúnebre estàndard. De fet, el preu mitjà del servei funerari habitual ronda entre els 4.500 i els 5.000 euros, doblant el cost del servei 'bàsic', que sovint es troba insuficient.

Entre 4.700 i 5.500 euros per un servei funerari complet a Tarragona

A tall d'exemple, i segons apunta l'ACN, a Tarragona ciutat l'empresa de capital públic i privat Serfumt asseguraria que el cost mitjà dels serveis funeraris bàsics rondaria els 1.800 euros; però si a això hi afegim el 21% d'IVA, el cost de la inhumació al cementiri, obligatòria però no inclosa en el 'servei funerari bàsic', rondaria els 2.500. Els serveis complets d'aquesta empresa publico-privada  poden superar els 5.500 euros.

Per la seva banda, l'altra funerària de la capital del Camp, oferiria els serveis bàsics que oscil·larien  entre els 2.000 i els 3.000 euros; mentre que l'import arriba als 4.700 euros en cas del paquet complet.

Augment de les incineracions

Cada cop és més habitual el fet que la gent opti per la incineració, en el darrer any,  prop del 50% dels difunts van ser incinerats a tot Catalunya, i si bé és una xifra que es redueix al voltant del 30% a les poblacions rurals, és una tendència que va en augment com a conseqüència del canvi generacional i la pèrdua del dogma i tradició cristiana que defensava la idea d'un cos on poder ressuscitar el dia del judici final.

En aquest sentit però, destaca el fet que tot i el que es pugui pensar,  la incineració no surt més econòmica que l'enterrament. De fet, el cos de la incineració varia d'entre els 500 i els 1.000 euros; un sobrecost que no es veu compensat pel fet de no haver de pagar el nínxol.

Morir-se a la demarcació de Tarragona té un cost mínim de 2.500 euros
Morir-se a la demarcació de Tarragona té un cost mínim de 2.500 euros | ACN