Compte enrere pels 400 anys de l'aplec de Sant Magí de la Brufaganya

El diumenge dia 15 se celebrarà l’Aplec de Sant Magí d'enguany, on participaran els Senderistes Bisbalencs que caminaran 34 quilòmetres a peu
Els Xiquets de Tarragona organitzen aquest cap de setmana una pujada a Sant Magí de Brufaganya | Viquipedia

 

Només falta un any perquè l’Aplec de Sant Magí celebri amb tota solemnitat el seu quart centenari. Està documentat que l’any 1620 ja se celebrava el tercer diumenge de setembre  la “Dinada dels Pobres” a la Brufaganya, organitzada per la Confraria de Sant Magí màrtir de Barcelona.

 

Si bé l’actual aplec no s’assembla gens a la festa que es feia en aquells temps tan remots, hi ha una tradició que encara subsisteix. La Confraria de Sant Magí de Barcelona participa cada any en l'ofici amb l’ofrena de dues lliures de xocolata i una almoina per al santuari.

 

Enguany la festa començarà de matinada, a les 5.30 h, quan iniciaran el camí els Senderistes Bisbalencs des de la Bisbal del Penedès per recórrer els 34 quilòmetres que hi ha a peu fins a Sant Magí, on arribaran a les 14.30 h. Passaran per sis termes municipals: La Bisbal, El Montmell, Aiguamúrcia, Pontons, Querol i Pontils. Aquesta és la XXIII vegada que fan aquesta caminada, si bé és el primer any que coincideix amb l’aplec. Més tard sortiran les caminades a peu, sortides en bicicleta o passeig en cavalls des de La Llacuna, Santa Coloma i Pontils tots en direcció a Sant Magí. També molta altra gent hi anirà en cotxe particular i allí hi trobarà un gran espai per a aparcament. 

 

A les 9.00 h es començarà a servir l’esmorzar popular i durant el matí, a la capella de les Fonts, hi haurà una exposició dedicada a la fauna pròpia de la Brufaganya. També hi haurà instal·lada una carpa amb jocs de taula per a petits i grans i s’organitzaran visites per a famílies per conèixer l’entorn natural i jocs de cucanya per a infants.

 

A les 12.00 h hi haurà l’Ofici al santuari amb el cant dels goigs i, en sortir, es ballarà el Ball Pla  i després hi haurà una ballada de sardanes a càrrec de la cobla Cossetània. Després toca baixar del santuari cap a les Fonts on es cuinarà una gran arrossada per a tothom que hi vulgui participar. Havent dinat  la mateixa cobla Cossetània amenitzarà la tarda amb balls populars i vuitcentistes, incloent-hi tal com ja és tradicional, el Ball Pla de Sant Magí.