Efectes dels aiguats a Vimbodí i Poblet.

Pèrdues econòmiques, ponts desapareguts o camins destrossats; els pobles de la Conca fan balanç dels aiguats

A Vimbodí i Poblet es calcula que els efectes de la riuada tindran un cost d’uns 600.000 euros. En aquesta setmana s’ha pogut treure la runa i, de mica en mica, s’intenta tornar a la normalitat

Els aiguats que van caure el passat 22 d’octubre a la nit han provocat grans destrosses en diversos municipis de diferents comarques. Una setmana després, les més visibles són a Montblanc i l’Espluga de Francolí, on encara es respira aquell caos que va regnar el passat dimarts durant la riuada. Tot i això, en altres municipis de la Conca de Barberà i, en menor mesura, de l’Alt Camp, encara es veuen les seqüeles del pas del temporal, com és el cas de Vimbodí i Poblet on hi ha problemes en la recaptació d’aigua, camins destrossats i habitatges afectats.

Recuperar la normalitat a Vimbodí i Poblet podria costar uns 600.000 euros

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

Els principals esforços en aquest municipi se centren a normalitzar l’entrada d’aigua a l’embassament, per garantir-ne el subministrament. Un cop passat el temporal es va detectar que «teníem la recaptació feta malbé», explica a Tarragonadigital l’alcalde de Vimbodí i Poblet, Joan Canela. Per això les actuacions més immediates passen per solucionar aquest problema.

«La canonada ha aguantat des de l’embassament al dipòsit, però no entra aigua a l’embassament i ara estem gastant aigua de la reserva», diu l’alcalde. Es confia que en pocs dies es pugui solucionar aquesta avaria i tornar a la normalitat.  Ara mateix hi ha reserva d’aigua per a uns 125 dies.

La riuada ha fet desapraèixer dos ponts a Vimbodí i Poblet.
La riuada ha fet desaparèixer dos ponts a Vimbodí i Poblet. | Josep Maria Potau

Aquest és el problema més gros, que podria tenir un cost d’uns 600.000 euros,  segons s’ha calculat, però el municipi ha patit danys en camins o en la línia ferroviària, ja que encara no poden circular els trens.

Els aiguats també han fet desaparèixer dos ponts i es calcula que hi ha  una trentena de persones afectades, entre finques i cases de la zona.

Dissabte passat es va dur a terme una jornada de voluntariat on es va poder netejar i desenrunar la part afectada, on van participar veïns del poble però també gent vinguda de Reus o, fins i tot, de Girona. «Ara hem de veure què ens queda per fer en una segona jornada de voluntariat i fer recompte dels danys», afirma Joan Canela, alhora que agraeix la predisposició de la gent per ajudar i la feina feta pels ADF.

Voluntaris a Vimbodí i Poblet.
Voluntaris a Vimbodí i Poblet. | Josep Maria Potau

Els altres pobles afectats: Vilaverd, Vallclara, Vilanova de Prades o Savallà del Comtat

El pas del temporal encara es pot veure en altres pobles de la Conca de Barberà, una setmana després. La zona del riu al seu pas de Vilaverd, encara permet fer-se una idea de la força de la riuada, on encara s’acumula el material que va baixar pel riu des de l’Espluga de Francolí. 

Runa a banda i banda del riu al seu pas per Vilaverd.
Runa a banda i banda del riu al seu pas per Vilaverd. | Júlia Giribets

Les tasques a Vilaverd, se centren, una setmana després, a netejar la llera del riu amb màquines,  ja que, segons ha explicat l'alcalde Antoni Anglès «per sort, dins el poble no hem tingut cap desperfecte, excepte una afectació en el servei de telèfon que ja es va reparar». Tot i això, Vilaverd ha de lamentar pèrdues personals, ja que dues persones han desaparegut amb el trist desenllaç de la localització, de moment, del cadàver d'un d'ells. 

A Vallclara, la forta pluja va fer malbé alguns  serveis com la llum, l’aigua, o el telèfon, tot i que es va poder restablir en 24 hores. No obstant això, s’han registrat afectacions en quatre cases del poble i la collita de l’avellana ha quedat arrasada.

L'església de Savallà del Comtat, malmesa pel temporal.
L'església de Savallà del Comtat, malmesa pel temporal. | Cedida

Un altre municipi afectat  a la Conca de Barberà és Vilanova de Prades, on els aiguats han aixecat carrers i han provocat la caiguda de diversos marges, a més de malmetre camins. En aquesta setmana s’han pogut donar solucions provisionals per permetre el trànsit segur per aquests carrers, tot i que s’ha de fer una actuació més a fons. Pel que fa a Savallà del Comtat, l’efecte del temporal ha provocat grans destrosses a l’església del poble.

A La Riba, a l’Alt Camp, pendents de la reconstrucció del pont afectat

Alguns municipis de la comarca de l’Alt Camp també han hagut de recuperar la normalitat aquesta setmana, ja que es van veure sorpresos pel temporal de dimarts passat. Un exemple és La Riba, molt a prop de Vilaverd, on la virulència del riu va malmetre un dels ponts del poble.

Pont afectat pels aiguats a la Riba.
Pont afectat pels aiguats a la Riba. Imatge de dimecres 23 d'octubre. | Júlia Giribets

«Ja hem fet net i estem esperant per poder reconstruir el pont», ha dit l’alcalde de La Riba, Josep Fort. També s’està pendent de la presa d’aigua dels regants, que ha quedat afectada i s’està solucionant.

Afectacions en el pas de trens en el tram L'Espluga-Lleida

Tal com explicava l’alcalde de Vimbodí a l’inici d’aquest text, des de la setmana passada que no circulen els trens al seu pas per aquesta zona. De fet, el tram corresponent a l’Espluga de Francolí- Lleida de les línies R-13 i R-14 està fora de servei i es fa per carretera com a mesura alternativa. El trajecte en autobús suposa un increment en el temps de viatge d’uns 50 minuts.