S'estrenarà a Montblanc una cantata que trenca els estereotips de gènere sobre Sant Jordi

L’estrena pública serà el proper 3 de maig, quan la cantaran 400 escolars de la Conca de Barberà a Montblanc

 

 

Montblanc acollirà el proper 3 de maig la presentació pública de la ‘Cantata de la Llegenda de la Princesa i Sant Jordi’, que anirà a càrrec de 400 escolars de la Conca de Barberà. Aquesta composició es defineix com «La llegenda de Sant Jordi del segle XXI» i està explicada a ritme de pop-rock amb música i lletra del periodista montblanquí Jordi Cartañá i les veus de Joan Reig i de Maria Jacobs. La cantata conté il·lustracions de la montblanquina Laura Magrinyà i una acurada edició a càrrec de l’editorial La Musca, de l’Espluga de Francolí.

 

Segons assenyala Jordi Cartañá, «tenia clar que aquesta vegada no fos Sant Jordi qui salvés la princesa, sinó que tots dos junts, amb el mateix valor i les mateixes pors, anessin a trobar el drac». El llibre-disc, «amb un alt component pedagògic i que busca trencar estereotips de gènere», vol seguir preservant –això sí– l’essència i els valors que envolten el mite de Sant Jordi. Segons un dels seus autoris, «es tracta d’una obra adient per treballar-la a les escoles i també per gaudir-ne a casa en família».

 

Laura Magrinyà, Jordi Cartañà i Maria Jacobs, artifexs de la cantata. | Cedida

 

La cantata està emmarcada en el gènere del pop-rock i intercala el relat teatral amb sis cançons «plenes de ritme». Joan Reig hi interpreta ‘La cançó del Drac’, la cantautora Maria Jacobs, de Valls, hi col·labora en quatre temes més, i el mateix Jordi Cartañá hi canta en una altra de les cançons. La col·laboració de tres cors infantils de l’Escola de Música de Montblanc, la trompeta de l’Èdim Martí o el violí de Daan Strootman culmina aquesta obra.

 

El llibre-disc inclou un gran nombre d’il·lustracions, les partitures de les cançons i un CD on es poden escoltar i també cantar. El llibre-disc aspira a formar part del repertori de cantates infantils d’arreu del país.

 

Estrena multitudinària el divendres 3 de maig

Els centenars d’alumnes de cicle mitjà d’escoles de la Conca de Barberà seran els primers escolars a estrenar la cantata el divendres 3 de maig al matí a Montblanc, en l’acte biennal que organitza el Centre de Recursos Pedagògics de la Conca de Barberà i que, en aquesta ocasió, comptarà amb la col·laboració de l’Associació Medieval de la Llegenda de Sant Jordi, organitzadora de l’exitosa Setmana Medieval montblanquina. La cantata, segons Joan López, president de l’entitat, és «un caramelet».

 

«De seguida em va entusiasmar el plantejament d’aquesta cantata pel que fa a la igualtat de gènere. Per això he volgut dibuixar una princesa que va amb pantalons o un Sant Jordi més aviat dolç», assenyala Laura Magrinyà, autora montblanquina.

 

El llibre-disc disponible a les llibreries a la Conca de Barberà i a Alt Camp a partir d’aquest 30 de gener. I a partir de febrer, en data encara per concretar, també es podrà trobar a la resta de Catalunya.

 

També et pot interessar

La Setmana Medieval de Montblanc renova imatge i escull protagonistes