GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQUÍ i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Notícies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

La Conca de Barberà commemora el dia per l’alliberament LGBTI

Els ajuntaments penjaran la bandera de l’arc de Sant Martí a les seves façanes durant aquest divendres 28 de juny. A més, s’està fent la diagnosi per elaborar un pla comarcal LGBTI
Aquest divendres es commemora el dia per l’alliberament LGBTI. | consell comarcal de la conca de barberà

 

Els ajuntaments de la comarca de la Conca de Barberà penjaran la bandera de l'arc de Sant Martí a la façana del consistori durant aquest divendres 28 de juny, Dia per l'Alliberament de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals per reivindicar la plena igualtat jurídica i social per a les persones LGBTI, així com la tolerància per la diversitat d'orientació sexual.

 

Aquesta actuació està coordinada pel SAI (Servei d'Atenció Integral) per a persones LGBTI de la Conca de Barberà ubicat a la seu del Consell Comarcal.

 

La data del 28 de juny commemora els fets esdevinguts el 1969 a Nova York, quan la població LGBTI va sortir al carrer arran d'una batuda de la policia al bar gai d'e Stonewall Inn. La comunitat LGBTI va mostrar públicament el seu rebuig i es va produir un fort enfrontament, que va acabar amb detencions i ferits greus.

 

La reacció de suport a les persones agredides va ser immediata: milers de gais, lesbianes, transsexuals i simpatitzants es manifestaren solidàriament, i van contribuir, així, al naixement del Gay Liberation Front.

  

El 28 de juny de 1969 marca l'inici de l'activisme LGBTI. En poc temps es van fundar organitzacions que defensaven els drets dels col·lectius LGBTI tant als Estats Units com a altres països. El 28 de juny de 1970 va tenir lloc la primera marxa de l'orgull gai a Nova York i Los Angeles per commemorar l'aniversari dels conflictes.

 

Altres ciutats van imitar la iniciativa i actualment el Dia per l'Alliberament LGBTI es commemora arreu del món. És el dia de la celebració del sentiment de dignitat de les persones LGBTI i predominen els ja tradicionals símbols de les persones LGBTI: els triangles roses i la bandera amb els colors de l'arc de Sant Martí, creada per l'artista Gilbert Baker i exhibida per primera vegada a San Francisco durant una desfilada celebrada el 1978.

  

El 26 de juny del 1977 unes quatre mil persones es van manifestar a la rambla de Barcelona. Va ser la primera manifestació LGBTI a l'Estat espanyol i va ser convocada pel Front d'Alliberament Gai de Catalunya. Des de l'any 2009, a Catalunya se celebra, també, el Pride una marxa festiva a la manera de les desfilades de l'orgull LGBTI.

  

A Catalunya, les polítiques d'igualtat LGBTI es troben en un moment de gran impuls en bona part gràcies a la Llei 11/2014 per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a erradicar l'homofòbia, lesbofòbia, la bifòbia i la transfòbia, aprovada per la Generalitat de Catalunya. 

  

En l’àmbit comarcal, es dona compliment a la Llei 11/2014, del 10 d'octubre, per garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals (LGBTI), que té entre els seus objectius vetllar per la protecció dels drets d'aquest col·lectiu amb la creació del SAI (Servei d'Atenció Integral) per a persones LGBTI.

 

El SAI està concebut com un servei de proximitat per oferir una atenció de qualitat pel que fa a atendre persones que hagin patit o estiguin en risc de partir una situació de discriminació o violència per orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere.

  

La comarca elabora un pla LGBTI

El SAI Conca de Barberà té com a objectius principals visualitzar la realitat del col·lectiu LGBTI i donar suport i atenció a la diversitat sexual i de gènere. A més, impulsarà el treball en xarxa, elaborarà informes sobre la situació de les persones LGBTI a la comarca, i dissenyarà estratègies de sensibilització, i establirà canals d'atenció, suport i acompanyament a víctimes de fòbia a les persones LGBTI.

 

Des del SAI Conca de Barberà s'està realitzant la diagnosi per elaborar el Pla Comarcal LGBTI. El Pla LGTBI és un instrument articulat a partir d'un conjunt d'accions desenvolupades en diferents àmbits d'actuació municipal,  per tal de prevenir, erradicar i abordar situacions de discriminació amb la finalitat de garantir la igualtat de tracte de les persones lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals.