Representants d'ERC del territori en una visita a les obres del túnel del Coll de Lilla per on ha de passar l'A-27.

ERC denuncia que les obres del túnel del Coll de Lilla trigaran el doble del previst

La manca de pressupost seria el motiu pel qual el túnel es faria en un termini de quatre anys i no en dos com estava previst. A més, asseguren que la perforació no començarà ara, sinó al setembre

ERC denuncia un nou retard en les obres del túnel del Coll de Lilla, per on ha de passar l’A-27. Segons han explicat els republicans, l’execució del túnel s’havia de fer en dos anys, perforant des de Fontscaldes per un dels extrems i també des de Lilla per l’altre extrem per, finalment, trobar-se al mig.

Per tal de dur a terme aquesta feina, s’havia de comptar amb quatre equips, dos per a cada banda del túnel. Segons han denunciat l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, «el Ministeri de foment al·lega ara una manca de pressupost i l’obra es farà amb dos equips, perforant només des de Fontscaldes, la qual cosa els dos anys es transformaran en quatre».

Aquest retard se sumaria a molts d’altres que ja ha patit l’obra al llarg dels darrers 15 anys; una informació que, segons ha dit Andreu, ha arribat a mans d’ERC per fonts extraoficials. Si es compleix aquest nou termini, el túnel estaria fet l’any 2023 i no el 2021 com es preveia.  

Estat actual de les obres del túnel del Coll de Lilla.
Estat actual de les obres del túnel del Coll de Lilla. | Júlia Giribets

 

D’altra banda, la perforació del túnel hauria de començar en pocs dies, tal com va anunciar la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, fa algunes setmanes. «Per molt que hagin dit que ara es farà la perforació i per molt que hi hagi eleccions, no es començarà fins al mes de setembre», ha explicat l’alcalde de Montblanc.

Laura Castel: «seguirem fent pressió al govern»

Per la seva banda, la candidata d’ERC al Senat, Laura Castel, ha dit que quan es constitueixi el nou govern estatal, una de les prioritats serà reprendre les iniciatives que ja havien presentat respecte d'aquest tema. «Seguirem fent pressió al govern, ja hem fet preguntes al ministre sobre el túnel i l’acabament de l’A-27 i sempre hem reclamat que fos apte per a mercaderies perilloses».

En aquest sentit, Castel ha recordat que «hem fet mocions per demanar l’acabament de l’obra i tenim pendent l’estudi de risc, perquè construir el túnel per a matèries perilloses val 800.000 euros i no el volen fer».

Estat actual de les obres a l'alçada del túnel del Coll de Lilla.
Estat actual de les obres a l'alçada del túnel del Coll de Lilla. | Júlia Giribets

Per últim, el també senador d’ERC, Josep Rufà, ha titllat el retard en les obres com «una desgràcia pel territori que va en contra dels treballadors i de l’economia de les comarques de Tarragona i de Lleida».

Aquest dijous al matí els republicans han fet una visita a les obres on també ha assistit l'alcaldable d'ERC a Valls, Jordi Cartanyà i la número 8 d'ERC per les municipals a Montblanc, Eva Pomares. 


Comentaris