GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQU√ć i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Not√≠cies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

√öLTIMA HORA

Ja hi ha dues víctimes mortals pel descarrilament d'un tren a Castella i Lleó

Judit Pere, regidora de Festes: ¬ęEls montblanquins tenim una devoci√≥ molt especial pels nostres gegants¬Ľ

Montblanc viurà, del 7 a l'11 de setembre, la seva Festa Major en honor a la Mare de Déu de la Serra, patrona de la vila ducal
La regidora Judit Pere amb la geganta de Montblanc, protagonista del cartell de la Festa Major d'enguany | Albert Oliva

 

Judit Pere √©s, des del 15 de juny passat, la nova regidora de Cultura, Festes, Participaci√≥ i Transpar√®ncia de l'Ajuntament de Montblanc. A les portes d'una nova Festa Major, TarragonaDigital conversa amb la responsable de la programaci√≥ festiva d'enguany. Pere explica que ha volgut donar un toc personal i diferent a la celebraci√≥ patronal de 2019, potenciant i regulant alguns aspectes que en el futur poden esdevenir decisius. 

 

 

- Montblanc √©s una de les viles amb m√©s car√†cter del sud de Catalunya. Mant√© una programaci√≥ cultural constant al llarg de l'any, amb esdeveniments com la Setmana Medieval, Terr√†nia o Click√†nia que destaquen per la gran aflu√®ncia de p√ļblic. Qu√® fa que la capital de la Conca de Barber√† tingui tant de potencial tur√≠stic?

A Montblanc hi ha molt d'inter√®s a organitzar esdeveniments. Les entitats donen la for√ßa necess√†ria i la vida per tirar endavant la programaci√≥ cultural, i per part de l'Ajuntament  qualsevol iniciativa per fomentar la programaci√≥ cultural de la vila s√≥n ben rebudes i estem en l'obligaci√≥ de donar-hi suport. La clau de l'√®xit d'aquests esdeveniments √©s el treball cooperatiu i la bona entesa entre les associacions montblanquines, l'Oficina de Turisme i el consistori. Aquest conjunt fa que Montblanc sigui una de les viles amb m√©s protagonisme cultural i tur√≠stic de Catalunya.

 

De cara a l'any vinent, s'han iniciat converses amb l'Associaci√≥ Liter√†ria l'Escarritx per potenciar un certamen literari que fa temps que es volia impulsar. Aix√≤ far√† sumar noves iniciatives i propostes a tota aquesta oferta cultural montblanquina.

 

- A les portes d'una nova Festa Major, quins trets destacaries de la programació d'enguany?

Una de les novetats de 2019 és l'acte de benvinguda als nadons nascuts enguany, amb una xocolatada i un espectacle infantil. El dia 7 a la nit, hi haurà dos ambients festius alhora; un a la plaça Major i un a la plaça de Sant Francesc. Per altra banda, ha estat un èxit de participació l'obertura del balcó de la Casa de la Vila a la ciutadania per a les actuacions del Seguici Popular. Hi ha 6 places amb acompanyant i hi ha hagut 27 persones inscrites.

A partir d'enguany, les actuacions del Seguici Popular i el Seguici infantil se separen | Cedida

 

Pel que fa al Seguici petit, s'ha intentat impulsar el dia 9 de setembre a la tarda com el seu espai de llu√Įment. En aquest sentit, s'ha redactat un protocol que ha comptat amb la participaci√≥ de totes les entitats del seguici i s'ha convidat a participar de la sortida a una colla de fora, que enguany ser√† el ball de la Primera de Valls. 

 

- Enguany hi ha hagut un increment del pressupost respecte al dels altres anys. Hi ha la voluntat, per part de l'Ajuntament, d'afegir contingut i d'engrandir la festa?

Com a nova regidora de l'equip de govern, he volgut donar un toc diferent a la Festa Major i aix√≤ ha comportat alguna despesa afegida a la programaci√≥. Penso que el valor d'aix√≤ es veur√† reflectit en uns actes pensats per a totes les edats, i gratu√Įts. Tamb√© hi ha hagut la voluntat de buscar altres espais per tal dispersar i descentralitzar les festes dels mateixos llocs de cada any, ja que la programaci√≥ nocturna, per exemple, afectava els ve√Įns de sempre.

 

Tot aix√≤ implica que hi ha d'haver un esfor√ß econ√≤mic. De fet, part d'aquest increment de la partida pressupost√†ria anir√† destinada a refor√ßar la seguretat i civisme. Per una banda, hi haur√† vigil√†ncia nocturna i, per l'altra, s'ha doblat el nombre de PoliCleans, una demanda que ens han fet els ve√Įns. S√≥n temes que a simple vista poden passar desapercebuts per√≤ s√≥n molt importants.

 

- La Festa Major montblanquina és una de les festes patrimonials destacades del Camp de Tarragona. Quins trets la caracteritzen i la diferencien de la resta?

Montblanc segueix l'esquema ritual d'una Festa Major del Camp de Tarragona, amb uns actes tradicionals semblants als d'altres poblacions com Valls, Reus, Vilafranca o Tarragona. Com a cosa a destacar, crec que els montblanquins tenim una devoci√≥ molt especial per als nostres gegants. S√≥n unes figures hist√≤riques, amb m√©s de 150 anys, molt emblem√†tiques i amb molt de protagonisme el 7, el 8 i el 9 de setembre. 

Imatge de l'Anada a Ofici de la Serra 2018 | Benjam√≠

 

- Durant la Setmana Medieval passada, el plenari va aprovar que la celebració de les Festes Extraordinàries de la Serra passarien a ser cada 10 anys, i no cada 25. Quina és la teva opinió sobre el canvi?

Per mi √©s un canvi fant√†stic, que respon a la demanda dels ciutadans. Els ve√Įns volen unes Festes de la Serra m√©s properes, i no haver d'esperar 25 anys. A m√©s, a Montblanc sempre tenim ganes de fer festa i d'omplir d'activitats un poble viu i din√†mic. Si la gent vol fer festa amb la Mare de D√©u de la Serra, s'ha de fer d'una forma m√©s continuada. 

 

- Pel que fa al Seguici Popular, aquest any estrena un protocol que regula les actuacions i les sortides que fa. En què consisteix aquest document?

El que intenta aquest protocol √©s regular les actuacions i la durada de les ballades del Seguici Popular. S'han volgut ordenar les sortides del 8 i 9 de setembre, estipular un ordre i un nombre en les ballades dels elements festius. L'objectiu que es persegueix √©s que entre les 14.30 h i les 15.00 h les ballades a la pla√ßa hagin acabat. Tamb√© vull que consti el meu agra√Įment a les entitats que han pres part de la redacci√≥ del protocol i s'ha consensuat entre totes les parts.

 

Considero que és molt important que cada entitat o colla tingui el seu lloc en la festa. En aquest sentit, les actuacions del Seguici Popular i el Seguici infantil s'han separat: el dia 7 a la tarda, el dia 8 al matí i el dia 9 al matí només actuarà el Seguici gran. Per la seva banda, el dia 9 a la tarda es reserva a l'actuació dels balls i les colles infantils. Aquesta és una aposta que es fa enguany i volem veure quina acceptació i rebuda té.

 

- Darrerament, l'Ajuntament ha rebut peticions per incorporar noves figures festives en el Seguici. Quina ha estat la posició i l'argumentació de l'equip de govern davant d'aquestes propostes?

Partim de la base que, a Montblanc, la incorporaci√≥ d'un nou element en el Seguici ha d'estar documentat hist√≤ricament. Ens va arribar la proposta d'introduir un lle√≥ com una pe√ßa m√©s del bestiari festiu montblanqu√≠, per√≤ aquesta pe√ßa no gaudeix de cap refer√®ncia a la vila ni t√© cap base hist√≤rica a la Conca de Barber√†, tal com van argumentar els t√®cnics de l'Arxiu montblanqu√≠. S√≠ que √©s cert que hi ha alguns documents que parlen de la pres√®ncia de lleons com a animals vius durant l'Edat Mitjana a Montblanc, per√≤ no tenen la condici√≥ de bestiari festiu. No obstant aix√≤, l'Ajuntament de Montblanc est√† obert a qualsevol proposta que serveixi per potenciar i consolidar, encara m√©s, el seguici montblanqu√≠, sempre que el projecte estigui acreditat per documentaci√≥ hist√≤rica. En aquest sentit, sabem que encara hi ha balls i elements documentats que en un futur es podrien recuperar.

 

En l'actualitat, el ball de Bastons de Montblanc nom√©s est√† integrat per homes | Benjam√≠

 

- La manca de paritat del Ball de Bastons de Montblanc és un dels temes més controvertits que marcaran la Festa Major d'enguany. Quina és la resposta del consistori davant d'aquesta situació, atès que aquesta entitat rep una subvenció municipal?

En aquest aspecte, com a regidora no far√© cap declaraci√≥ fins que el ball de Bastons no faci un comunicat explicant quina √©s la seva posici√≥ en el tema. S√© que l'entitat ha fet una assemblea i ha posat en debat la situaci√≥ actual, i tamb√© he seguit les reivindicacions que ha fet el moviment '√Čs de m√≠nims'. Com a Ajuntament esperarem a que passi la Festa Major, per veure quina posici√≥ adopten els bastoners i de quina manera ho fan p√ļblic. El consistori t√© clar que estem davant d'una entitat hist√≤rica al poble i, com a tal, cal tenir respecte i admiraci√≥ cap a la seva traject√≤ria. √Čs cert que la societat d'avui en dia exigeix que l'entitat, a m√©s de manifestar-se, ha de fer algun pas sobre el tema. Esperarem a la seva resposta i, en funci√≥ d'aix√≤, direm la nostra. 

 

- Per √ļltim, quin √©s l'acte de la programaci√≥ que m√©s t'agrada i que vius amb especial il¬∑lusi√≥?

El moment m√©s emotiu ser√† el dia 8 de setembre, quan despr√©s de l'ofici podr√© gaudir de les ballades del Seguici des del balc√≥ de l'Ajuntament. Com a montblanquina, em fa molta il¬∑lusi√≥, ja que √©s la meva primera Festa Major al capdavant de la regidoria i han estat molts mesos de preparaci√≥ i de feina. Des d'aqu√≠ vull agra√Įr a totes les entitats, persones i companys que han contribuit a fer un programa d'actes excel¬∑lent, dedicant moltes hores i esfor√ßos que moltes vegades no es valoren prou.

La regidora de Festes, Judit Pere, i l'autor del cartell Isaac Ballesté al balcó de l'Ajuntament. | Cedida