GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQUÍ i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Notícies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

L'escriptor Josep Vallverdú, vinculat a l’Espluga de Francolí, distingit amb la medalla d’Or de la Generalitat

El guardó creat el 1978 distingeix persones que hagin prestat serveis a Catalunya en l'àmbit polític, social, econòmic, cultural o científic
L'escriptor, Josep Vallverdú. | ajuntament espluga

El Govern ha atorgat la Medalla d'Or de la Generalitat a Catalunya a Josep Vallverdú per la seva destacada trajectòria professional. L'executiu destaca a Vallverdú per la tasca com a narrador, poeta, dramaturg, lingüista, traductor i assagista, especialment en el món de la literatura infantil. Aquest guardó és la màxima distinció honorífica que atorga la Generalitat.

  

Referent en el món de les lletres catalanes, Josep Vallverdú és autor d’una prolífica i diversificada obra, especialment de reconeguda trajectòria en la literatura infantil.

 

Nascut a Lleida el 1923, va traslladar-se a viure a Barcelona amb 17 anys, on cursa el batxillerat on ja mostra la seva tendència a les lletres i destaca en la recitació i amb la seva habilitat per al dibuix artístic. L’any 1941 ingressa a la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat de Barcelona, on manté relacions amb resistents culturals.

 

Es llicencia l’any 1945 en l’especialitat de Filologia Clàssica, amb Premi Extraordinari. De 1949 a 1956 s’estableix a Sant Feliu de Guíxols, on treballa com a gestor cultural i escriu les primeres novel·les i traduccions. El 1956 retorna a Ponent. Exerceix la docència a l’Institut Laboral de Balaguer (1956-1959) i a Lleida (1959-1970), on es dedica també a les traduccions, col·labora amb Òmnium Cultural i rep els primers premis literaris.

 

En el període de 1970 a 1988 resideix a Puiggròs, exerceix la docència a les Borges Blanques, i crea una gran producció literària, d'entre els quals destaca el popular Rovelló.

 

L’any 1984 es crea el Premi d’Assaig Josep Vallverdú. Quatre anys després, amb motiu de la seva jubilació, l’Institut de Batxillerat de les Borges Blanques rep el seu nom.

 

L’any 1989 trasllada la seva residència a l’Espluga de Francolí

L’any 1989 rep la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, i trasllada la seva residència a l’Espluga de Francolí. El 1994 ingressa a la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans i l’any 2000 rep el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes.

 

Entre molts altres premis, també ha estat distingit amb el Premi Ramon Fuster a la tasca pedagògica (1988), la Medalla d'Or de la Universitat de Lleida (2000), el Memorial Joan XXIII (2011), el Premi Jaume Fuster de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (2012), i ha estat finalista del Premi Andersen.

 

L’any 2004 és investit Doctor Honoris Causa per la Universitat de Lleida (UdL). La seva obra es resumeix en 70 llibres de literatura infantil i juvenil; 70 de tot gènere (narrativa, dietaris, memòria, poesia) i 70 traduccions. Darrerament la seva producció és de poesia.

 

El govern català també ha distingit Anna M. Cabré amb la medalla d’or, per ser una de les persones referents en el sector de la demografia i la geografia.