Ofici Sant Maties de Montblanc

Sant Maties a Montblanc: la primera Festa Major del Camp de Tarragona celebrada en ple Estat d'Alarma

L'únic acte presencial que va celebrar-se va ser l'Ofici Solemne

Montblanc  ha viscut, aquest passat cap de setmana, la celebració patronal de Sant Maties, denominada popularment la Festa Major petita de la vila ducal. Tot i que habitualment el  programa d’actes transcorre durant tres dies, entre el divendres, el dissabte i el diumenge més proper al 14 de maig, enguany la celebració  s’ha viscut d’una manera totalment  atípica  i en un format insòlit a causa de la crisi sanitària del coronavirus i l’Estat d’Alarma decretat pel govern de Pedro Sánchez.

L’esdeveniment de la capital de la Conca de Barberà ha servit, d’alguna manera, per entendre com es viuran la resta de Festes Majors del Camp de Tarragona previstes per finals de primavera i principis d’estiu, sense actes de gran format  ni afluència de públic multitudinari  als carrers.

«Una tronada per recordar que, malgrat tot, és festa»

L’Ofici Solemne  a l’església de Santa Maria va ser l’únic acte que es va poder dur a terme d’una manera presencial amb l’assistència d’una cinquantena de fidels i la corporació, adoptant, això sí, totes les mesures higièniques i limitant l’aforament del temple. En sortir, el consistori va voler disparar una  tronada ben sorollosa «per tal d’anunciar a tota la població que Montblanc, malgrat aquesta situació tan greu, celebrava les festes del seu patró, Sant Maties», tal com expliquen fonts municipals a TarragonaDigital.

Pel que fa a la resta d’actes del cap de setmana, com la Trobada de Gegants Confinats  i un concert, la tecnologia van ser la millor aliada per fer arribar els diversos productes culturals a totes les llars. Així, el dissabte a la tarda des del Facebook Live de l'Ajuntament de Montblanc, es va poder seguir el concert  en directe amb el grup LEITMOTIV. L’acte va tenir molta acceptació, tant a nivell local com a la resta de la comarca, i des de la regidoria de Festes «es valora molt positivament la iniciativa en aquest format, ja que es van acumular més 1.000 connexions  en algun moment de l’actuació».

Esperança per a la Festa Major de setembre

Malgrat les circumstàncies i els formats inusuals dels pocs actes, des de l’equip de govern montblanquí «la conclusió que es fa del cap de setmana és molt bona i algunes iniciatives com la tronada es tornaran a repetir per  Corpus, per exemple». Al mateix temps, des de diverses entitats de la vila i comissions ja fa dies que es treballa en la Festa Major  d’estiu, que tradicionalment es desenvolupa entre el 6 i l’11 de setembre. Tot i que l’escenari és incert, des de la Casa de Vila s’assegura que «el bon regust de boca de Sant Maties ens dona força i esperança per preparar la Festa Major amb més garanties i havent pogut recuperar parcialment la normalitat».