ARA MATEIX

Crema un vehicle a l'enllaç de l'AP-7 amb la T-11 a Reus

La sostenibilitat com a repte cultural arriba al Museu de la Vida Rural amb la celebració del festival FES

Aquest divendres i dissabte, el museu de l'Espluga de Francolí acollirà diverses propostes artístiques al voltant de l'educació cultural per la sostenibilitat
La directora del Museu de la Vida Rural, Gemma Carbó, presenta el FES. | Júlia Giribets

 

Treballar per la sostenibilitat és un repte que sembla reservat a l’àmbit polític o d’alguns col·lectius concrets però que, a priori, no s’associa amb la cultura.

 

Precisament el Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí vol demostrar el contrari i posar el focus en la capacitat transformadora que pot tenir la cultura en un tema com aquest.

 

La culminació d’aquest fet arriba aquest cap de setmana amb la celebració de la primera edició del FES, el Festival d’Educació per la Sostenibilitat, una trobada de caràcter festiu i educatiu, que farcirà d’activitats el divendres 6 i el dissabte 7 de setembre.

 

Un dels objectius és presentar quin és el projecte educatiu del museu, que passa per aquesta voluntat transformadora que pot tenir la cultura com a element per canviar el món, en aquest cas, amb la complicitat de la comunitat educativa.

 

«Volem posicionar-nos en clau d’emergència climàtica i educació per a la sostenibilitat», ha explicat la directora del Museu, Gemma Carbó. Des de l’equipament, s’aposta perquè la cultura tingui un paper clau més enllà del discurs mediambiental i que la sostenibilitat sigui un repte a treballar des d’aquest àmbit.

 

El FES arriba aquest divendres i dissabte al Museu de la Vida Rural. | Cedida

 

«Per fer aquesta transició hem de mirar al món rural i aplicar tota la creativitat que els llenguatges artístics ens aporta i assolir solucions imaginatives», ha dit la directora.  

 

El festival FES permetrà treballar en aquesta clau amb activitats de tota mena, des de concerts, espectacles, food trucks, xerrades o presentacions de llibres.

 

Consulteu aquí tota la programació del FES

 

Així doncs, divendres i dissabte «tot el museu parlarà de sostenibilitat», en un festival adreçat a comunitats educatives i també a famílies, que trobaran el seu espai i podran gaudir de portes obertes a les instal·lacions, ja que l’entrada és gratuïta.

 

El Museu de la Vida Rural es posiciona com a equipament de referència

La Gemma Carbó és al capdavant del Museu de la Vida Rural des de fa un any i mig, aproximadament. «Un any i mig molt productiu», diu.

 

En aquest temps, el Museu ha començat un nou camí amb la mirada llarga, que pretén liderar una manera de canviar el món a través de la cultura, com passa en els museus d’altres països d’Europa, sense tenir por de perdre les ales pel fet d'estar situat en un entorn rural d’un poble. Tot el contrari. 

 

«A Catalunya hi havia la necessitat de fer una reflexió en clau de sostenibilitat des d’un equipament cultural, i qui millor que un museu de la vida rural», afirma. Aquest posicionament pretén fer que el Museu esdevingui un referent a nivell català i estatal «per tot el que proposa i per la manera en què ho proposa».

 

Aquest convenciment ferm de l’equip que hi treballa fa que, a banda del FES, «busquem oportunitats per fer trobades en clau internacional».

 

L'exposició 'Plàstic', al Museu de la Vida Rural. | Àngel Ullate

 

L'abast és gran i procedeix d'un museu que no es troba al centre d’una gran ciutat, sinó a la Conca de Barberà. «Es pot fer des de qualsevol lloc i des del món rural és important fer-ho», afirma la Gemma.

 

El Museu de la Vida Rural prepara la nova exposició temporal

El festival FES tindrà un escenari que s’escau perfectament amb aquesta filosofia: l’exposició ‘Plàstic’. Precisament, aquesta exposició, juntament amb l’anterior (‘The Dust Bowl’), han estat l’avantsala de tot aquest projecte educatiu.

 

Ara, des del Museu de la Vida Rural s’està preparant ja la nova exposició temporal que substituirà ‘Plàstic’ que es pot visitar encara fins al mes de gener. «Estem treballant amb la Fundació Pau Costa sobre el tema del foc», avança la directora.