espluga-fm-radio

Els impagaments de l'Ajuntament a Espluga FM Ràdio obliguen a replantejar-ne el model

Espluga Audiovisual i l’Ajuntament de l’Espluga han iniciat converses per tal de trobar una solució urgent i evitar un nou tancament de l’emissora municipal

L'entitat Espluga Audiovisual, vinculada mitjançant conveni amb l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí per la seva emissora municipal l’Espluga FM Ràdio, ha emès un comunicat en el qual denuncia que els impagaments del consistori han comportat la renúncia del coordinador de l’Espluga FM Ràdio, el periodista Arnau Martínez, anunciada el 13 d’agost de 2019.  Alhora, l'ens evidencia que el retard reiterat en el pagament de les factures ve acompanyat dels informes desfavorables de la intervenció municipal que demostren la inviabilitat legal d’aquest tipus de contractació per a la gestió del servei públic municipal de comunicació que hauria d’assumir íntegrament l’Ajuntament.

Un projecte d'emissora que sigui viable legalment i econòmicament

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

La mesura contractual va ser adoptada el 2015 com a via de sortida urgent als problemes legals que van comportar, ja llavors, el tancament temporal de l’emissora. Segons s'apunta des d'Espluga Audiovisual, «ja havia advertit al consistori que aquesta situació de provisionalitat no es podia allargar en el temps i que s’havia de buscar una solució més definitiva i legal».  Ara es reclama a l’Ajuntament de l’Espluga que treballi per l’assoliment d’un projecte d’emissora de ràdio que sigui viable legalment i econòmicament amb l’estructura professional necessària per garantir-ne el seu funcionament en col·laboració amb l’equip de voluntaris.

Afegeixen que en 35 anys des de la creació de l’Emissora Municipal, «el consistori no ha estat capaç d’establir un sistema estable de gestió pública del seu mitjà de comunicació», i això demostra «una clara manca de voluntat política que cal compensar i resoldre de forma definitiva mirant cap als nous models comunicatius de futur i que alhora vertebri la comarca de la Conca de Barberà». 

Per la seva part, l'Ajuntament de l'Espluga assegura que des de la renúncia del coordinador del mitjà, s'està cercant una fórmula viable i estable per tal de gestionar l’emissora municipal i «es buscarà  un model de relació laboral alternatiu a l’actual, que garanteixi unes millors condicions al periodista que treballa a l’emissora municipal, i amb la voluntat de facilitar l’estabilitat de l’emissora». L’equip de govern diu que manté informats de la situació a tots els grups de l’oposició mitjançant els seus representants a l’organisme de gestió i control de l’emissora municipal. També agraeix a Arnau Martínez la seva tasca al capdavant de l’EFMR, així com la bona predisposició de l’Espluga Audiovisual per tal de trobar una solució i poder revertir la situació actual amb la màxima celeritat possible.

espluga-fm-radio
L'equip Espluga Audiovisual el dia de presentació d'Arnau Martínez com a coordinador del mitjà | Cedida

 

En aquest sentit, des del primer moment de conèixer la renúncia del coordinador del mitjà, Espluga Audiovisual i l’Ajuntament de l’Espluga han iniciat converses per tal de trobar una solució urgent i evitar un nou tancament de l’emissora municipal, treballant alhora per un projecte definitiu a llarg termini, pel qual fins ara no hi havia hagut recorregut polític. Una de les mesures provisionals adoptades, per un termini màxim de 4 mesos, ha estat una obertura en serveis mínims de l’emissora amb un servei professional només durant els caps de setmana, que garanteixi la cobertura informativa dels principals esdeveniments, l’emissió de l’Informatiu Cap de Setmana, la continuïtat sonora de la ràdio, l’edició, emissió i publicació a web i xarxes dels programes i el manteniment de la web i l’agenda d’actes.

Externalització dels serveis

Una altra mesura provisional seria la convocatòria d’un concurs públic per la gestió de l’emissora municipal de ràdio que garanteixi tots els drets laborals dels treballadors, la legalització de la seva situació laboral i el cobrament a temps del seu sou i del dret al descans i les vacances. Espluga Audiovisual reclama, però, que aquest concurs públic no suposi una externalització total del servei i que es garanteixi el caràcter públic del mateix, sense perdre’n el control ni la línia marcada pel seu equip i l’Ajuntament en els últims anys i en acord amb l’Espluga Audiovisual. En cap cas l’externalització del servei no s’hauria d’allargar més de 3 anys.