Montblanc transformarà en un any la plaça de Sant Francesc amb la recuperació del portal

Amb un cost de 750.000 euros, en el termini d’un any, la plaça presentarà un aspecte completament diferent, ja que s’ha d’enderrocar un edifici, construir una torre i recuperar l'antic portal
L'alcalde, Josep Andreu, ha visitat les obres, juntament amb el regidor Oriol Pallissó. | Júlia Giribets

La façana de l’anomenat edifici del Kursaal de Montblanc es troba recoberta per una bastida que indica que han començat les obres per recuperar el portal de Sant Francesc. Aquest immoble, havia acollit habitatges, un gimnàs i, antigament, un cinema.

En un període aproximat d’un any, la fesomia de la plaça canviarà completament, ja que aquest edifici s’ha d’enderrocar, s’ha de restaurar la muralla, construir una de les torres i recuperar l’antic portal medieval.

L’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, ha fet una visita a les obres i ha explicat que aquest portal, custodiat per dues torres «era l’entrada principal del Montblanc medieval». Actualment, només hi ha visible una d’aquestes dues torres. De l’altra, s’han trobat restes sota l’edifici del Kursaal.

Aquestes obres suposen la culminació de la restauració de la muralla montblanquina, que permetrà augmentar en més de 200 metres el pas de ronda, fent més llarg el trajecte i «li donarà una altra dimensió a l’entrada de Montblanc, serà un abans i un després», ha afegit l’alcalde.

Sota l'edifici del Kursaal s'han trobat restes de l'antiga torre. | Júlia Giribets

Amb la recuperació d’aquesta torre, ja són 31 les que hi ha a Montblanc i el portal serà el 5è que hi ha a la vila ducal.

Les obres tenen un cost de 750.000 euros finançats pel Ministeri de Foment que aporta 500.000 euros i la resta va a càrrec de l’Ajuntament de Montblanc.

Josep Andreu, s’ha mostrat molt satisfet per l’inici d’aquestes obres i per la transformació que tindrà la plaça Sant Francesc en només un any. «Serà un any d’emocions que ens les haurem de guardar de mica en mica: quan l’edifici ja no hi sigui, quan veiem que puja la torre, quan es culmini, quan hi hagi el portal», ha dit.

«És l’operació més significativa que s’ha fet a la muralla»

L’alcalde ha volgut destacar la importància d’aquestes obres i ha posat de manifest que «mai hi ha hagut una operació a la muralla que ascendís a 750.000 euros i que fos tan significativa», tot i que ha recordat altres intervencions importants com el projecte del Baluard de Santa Anna que es va fer als anys setanta.

L'alcalde, Josep Andreu, ha visitat l'interior de l'edifici que s'ha d'enderrocar. | Júlia Giribets

Una nova experiència turística

Un cop el portal estigui enllestit «la gent que ens visiti tindrà una experiència mentre passegi que anirem dotant de recursos», ha dit el regidor de Turisme, Oriol Pallissó. És per això que la zona estarà museïtzada com a part de la visita turística a Montblanc. Com a regidor també de Mobilitat, Pallissó ha explicat que les obres, de moment no tenen cap afectació al trànsit, però en cas que n’hi hagi en algun moment «avisarem la ciutadania».

"🎉AGENDA: Es donen a conèixer més novetats de les festes de Sant Maties de Montblanc" "😰La guixera del Tòfol de Vilaverd, patrimoni protegit a punt de caure a terra"