Josep M. Amorós ‘Xolis’, el compositor més cèlebre de Montblanc

Autor de l’himne del municipi i fill predilecte de Montblanc, ha compost també una sardana en versió electrònica dedicada als paratges montblanquins
Josep M. Amorós 'Xolis', tocant el piano a casa seva. | J.G.

 

El seu nom complert és Josep Maria Amorós Bayer, però a Montblanc el coneixen com ‘Xolis’, des de sempre. Músic de professió de tota la vida, té l’honor de ser fill predilecte del municipi i ha compost infinitat de temes, moltes vegades condicionat pel lloc on es trobava, ja que per motius de feina ha viatjat molt al llarg de la seva vida. Entre els seus temes més locals, destaca l’himne de Montblanc o el Ball dels Nanos montblanquins. Li agrada destacar que té «quasi» 70 anys, ja que encara no els ha complert, però es manté jove d’esperit, cosa que fa que n’aparenti molts menys.

 

Ha estat treballant on la música el portava. «La feina m’ha fet viatjar molt, he viscut en hotels, he passat anys a Mallorca i les Illes Canàries», explica. La vida l’ha fet rodar per tot arreu però el destí ha volgut que des de fa uns anys torni al seu Montblanc natal on tant s’inspira per compondre i escriure poesia, una altra de les facetes que té.

 

La seva casa és el lloc on es couen totes les idees que li passen pel cap. Allà hi té tot el que necessita per fer realitat la seva música, ja que disposa d’un piano i d’un petit estudi de gravació on enregistra les seves creacions. I de jubilar-se, ni parlar-ne, «ara és quan més feina faig», assegura.  

 

Es podria dir que la passió per la música és quasi una 'tradició' a la seva família, ja que la seva dona toca el piano, el seu fill petit és un tot prodigi amb el violí i té avantpassats artistes com és el cas del compositor i músic Marcel·lí Bayer.

 

Per motius personals fa uns anys va viatjar a Rússia on va tenir l’honor de passar pel Conservatori de Moscou, una experiència que li agrada recordar, ja que va ser un abans i un després en la seva manera de veure la música i el va marcar en les composicions que vindrien després on ell afirma que està «influenciat» pels clàssics russos.

 

Amorós és autor del Ball dels Nanos de Montblanc. | Joan López

 

 

Els montblanquins el tenen sempre present, ja que la seva música forma part dels actes més populars. És autor de l’himne a Montblanc i de moltes altres peces dedicades a la vila on també cal destacar el Ball dels Nanos. Per tota la seva trajectòria, fa dos anys que l’Ajuntament el va nomenar fill predilecte del municipi i ostenta aquest càrrec amb orgull, ja que és un enamorat del seu poble.

 

Les seves composicions contenen música ‘descriptiva’

‘Xolis’ compon música rebent «encàrrecs del cor», tal com li agrada dir-ho. Així com un escriptor descriu llocs, situacions o sentiments amb frases o paraules, Amorós assegura que les peces musicals que crea les fa pensant en aquest concepte, és a dir, què descriguin alguna cosa i que l’oient ho pugui percebre a través de la música.

 

Sardana sense instruments ‘reals’

Aprofitant que Montblanc és capital de la sardana aquest any, el compositor montblanquí s’ha adherit a aquest esdeveniment i ha compost una sardana per a l’ocasió que, de moment, s’ha musicat de forma electrònica. L’ha fet de forma altruista i porta com a títol ‘Montblanc 2018 i sempre’. L’autor afirma que aquesta peça, musicalment «explica què és Montblanc», diu. «Descriu l’arquitectura del poble, es presta a ser cantada», afirma.

 

 

La sardana està interpretada sense instruments reals, amb una ‘cobla electrònica’, que ell mateix ha arranjat amb l’equip de so i l’estudi de gravació que té a casa, tot i que confia que algun dia vegi la llum amb instruments de veritat. Ara mateix es pot escoltar i visualitzar en un vídeo que compta amb el reforç de les imatges del també montblanquí Jaume Parés que hi ha col·laborat en l’edició.