Imatge de la presentació de la situació econòmica de l'Ajuntament de Montblanc, per part de Junts per Montblanc.

Junts per Montblanc alerta de la situació econòmica de l’Ajuntament, després de fer un estudi

Asseguren que la situació és preocupant tant pel que fa en liquiditat com en la despesa dels últims mesos

Junts per Montblanc ha fet un estudi sobre la situació econòmica i financera de l’Ajuntament de Montblanc. A partir de les liquidacions pressupostàries i els informes d’intervenció des de la formació política alerten que el consistori pot arribar a tenir serioses dificultats per poder fer front als pagaments durant els propers mesos.

Segons han explicat des de Junts per Montblanc, actualment, l’Ajuntament disposa d’un saldo bancari d’uns 500.000 euros, quan habitualment havia sigut de més d’un milió de forma regular. També expliquen que BASE de la Diputació de Tarragona ha concedit una bestreta extraordinària de 400.000€ a l’ajuntament i per això es tenen aquests diners.

Per al candidat a l’alcaldia, Marc Vinya la situació és molt preocupant. «Ara disposem d’uns diners que la Diputació ens ha avançat per poder pagar factures d’avui. Com pagarem les de demà si ja ens estem gastant els diners que havien d’arribar a l’Ajuntament de Montblanc a l’octubre i al desembre, i possiblement d’una part de 2020?», ha dit.

Junts per Montblanc ha informat sobre el nivell de despesa que s’està realitzant actualment, en comparació als mateixos terminis de fa un any. Segons expliquen, aquest trimestre s’ha registrat un volum de factures per un import superior a 500.000 més que el mateix període de 2018.

A més, alerten que si bé en exercicis anteriors es complia amb la regla de la despesa i el principi d’estabilitat pressupostària, durant el 2019 no es complirà aquesta normativa legal. «Fer obres a ultima hora no només causa molèsties a la ciutadania, també afecta a la viabilitat econòmica de les arques municipals», ha destacat Vinya.

Dades econòmiques

La candidatura ha denunciat que durant el 2018, el govern municipal ha gastat més de 4.000.000 d’euros per adjudicació directa i que tan sols s’ha fet despesa per 260.000 en procediment obert. Vinya ha assenyalat que «això és una mostra de manca de transparència i de contractació a dit».

També han posat de manifest el deute actual. Amb les xifres totals que inclouen l’Ajuntament, l’empresa d’aigües i el consorci del Museu Arxiu, el deute s’eleva a uns 5.000.000 d’euros, o el que és el mateix, 670 euros per habitant, segons han explicat des de la candidatura.

Reconeixement d’una bona gestió tècnica

Per altra banda, Junts per Montblanc reconeixen la bona gestió que està fent l’àrea d’intervenció. «Gràcies a l’esforç i dedicació del personal es pal·lia la situació i els pagaments a proveïdors es poden fer en terminis molt curts».

Amb aquestes xifres, la candidatura posa en dubte la capacitat de tirar endavant projectes de gran envergadura que s’han anunciat durant aquesta campanya electoral, per part del grup que ara gestiona l’ajuntament.

Segons han explicat des de Junts per Montblanc, aquesta informació s’han extret de diversos informes d’intervenció, de dades sobre els procediments d’adjudicació de la contractació administrativa, les actes d’arqueig, els balanços de situació, el resultat pressupostari de 2018, la situació de despeses i ingressos de 2019. Així com la liquidació del pressupost de 2017 i 2018 i les dades de romanents de tresoreria.

 

L'Ajuntament de Montblanc exposa que s'ha tancat l'any 2018 amb un benefici de 432.800 euros

El passat dimecres 22 de maig el Ple de l'Ajuntament de Montblanc va donar compte de la liquidació de pressupost del consistori de l'any 2018. Una vegada tancats els capítols de despeses i d'ingressos, el balanç econòmic de l'any 2018 reflecteix un benefici de 432.876,64 euros.

Pel que respecta a romanent de tresoreria per a despeses generals és de 1.512.871,55 euros, i els romanents de crèdit ascendeix a 1.089.853,92 euros. Finalment, l'Ajuntament de Montblanc compleix la Regla de la despesa amb un marge de 22.733,81 euros, i presenta una capacitat de finançament per import de 715.621,55 euros. 


Comentaris