Pla detall d'un parell de sabates grogues, a Montblanc aquest divendres

Montblanc s’omple amb més de 1.500 sabates «per deixar petjada» en una Diada Nacional atípica

L’ANC organitza aquest acte simbòlic amb la implicació de nombrosos pobles de la Conca de Barberà

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) de la Conca de Barberà ha col·locat més de 1.500 parells de sabates  a Montblanc per simbolitzar la petjada en el camí a la independència, des del 1714 fins a l'actualitat, en el marc d’una Diada  atípica. A primera hora d’aquest divendres membres de l’ANC s’han afanyat a distribuir fileres de sabates a la plaça de Sant Francesc, que han estat recollint durant els darrers dies per diversos pobles de la comarca.

La singular estesa de calçats ben arrenglerats també ha volgut representar el conjunt de persones que haguessin anat a la plaça aquest Onze de Setembre si no hagués estat per la crisi sanitària. També s'han posat samarretes i pancartes  de diades anteriors, com un recorregut per diverses manifestacions.

Les sabates que puguin tenir ús es destinaran a entitats socials com Càritas

«L’acte té el doble objectiu de seguir al carrer, com cada any, pressionant per a l’objectiu de la República Catalana, amb un acte simbòlic amb totes aquestes sabates, simbolitzant que darrere de cadascuna d’elles hi hauria una persona si no fos per la pandèmia, i a la vegada representar el camí que ha fet l’independentisme, des del 1714 fins a la situació actual», explica a l’ACN el coordinador de l’ANC a la Conca de Barberà,  Jordi Saumell.

Pla general de l'acte simbòlic amb sabates a Montbalnc per l'11-S
Pla general de l'acte simbòlic amb sabates a Montbalnc per l'11-S | Àngel Ullate

Reconeix que el gran volum de sabates recollides  en diversos pobles de la comarca els ha desbordat. «La resposta ha estat espectacular, tot i ser una diada diferent la gent s’hi ha bolcat», apunta Saumell. Assegura que se n’han trobat de tot tipus, de noves i velles, amb o sense elements grocs afegits. També moltes amb històries, com ara de veïns ja difunts i que els familiars han volgut portar-ne calçat perquè aquesta hauria estat la seva voluntat.

La crida s'ha fet a través de les xarxes. En poc més d’una setmana s’han reunit aquest conjunt de 1.500 sabates, la majoria, prop d’un miler, recollides entre l’Espluga de Francolí i Montblanc. Els membres de l’ANC han estès ordenament, en fileres, totes les sabates, en una hora i escaig. La posada en escena es mantindrà durant la jornada i posteriorment se’n farà una tria i les que puguin tenir un segon ús es donaran a Càritas  i altres entitats socials.