Montblanc acull la projecció d’un audiovisual sobre la lluita antifranquista a la Conca de Barberà

Serà aquest dissabte dia 6 d'abril a les 19.00 a la sala d’actes del Museu Comarcal. Seguidament es farà una sessió de debat

Aquest dissabte 6 d’abril tindrà lloc a Montblanc la projecció de l’audiovisual ‘La lluita antifranquista i la transició a la Conca de Barberà’.  Serà a les 19.00 hores a la sala d’actes del Museu Comarcal i, seguidament, es farà una sessió de debat entre els assistents que estarà presentada i moderada pel periodista montblanquí Jordi Cartañà.

L’audiovisual presenta la memòria d'alguns dels individus que van ser testimonis dels principals esdeveniments de la dècada dels seixanta i els primers anys dels vuitanta a la Conca de Barberà. És una producció de la Veu Jove de la Conca i dirigida per Jordi Martorell i Lídia Porcar.

Aquest treball és conseqüència de diferents projectes anteriors: l’Arxiu Virtual de la Conca de Barberà i la Baixa Segarra, un projecte iniciat l’any 2007 per  recollir la memòria de la gent gran de la comarca; la creació a la televisió per IP i el programa La Casa de Palla’ de Ràdio Montblanc.

Primeres senyeres als balcons de la Conca

En l’audiovisual es poden veure filmacions clandestines de l’arribada de la Marxa de la Llibertat a Montblanc,  gravacions casolanes de la presència de les primeres senyeres als balcons amb motiu de les diades de Sant Jordi i de l’11 de setembre; de les ballades de diables, gegants i capgrossos, etc.

Tot plegat lligat gràcies a la narració d’una vintena de representants de l’activisme polític dels anys seixanta i setanta.

El projecte confereix  importància al procés de treball amb les persones entrevistades i la seva relació amb el context sociopolític.  També cal destacar la tasca de difusió dels materials aplegats i produïts mitjançant els canals de divulgació que ofereix la tecnologia digital i, fins i tot, a la interacció de les produccions artístiques amb l’àmbit educatiu.