Mural de les dones a Solivella

Solivella reivindica el paper de la dona en el món rural a través del retrat de les seves veïnes

L’artista Oriol Segon i la regidora Sílvia Iturria són els autors del projecte anomenat ‘Protagonistes’

Aquest estiu unes veïnes molt especials donen la benvinguda als forasters que visiten Solivella. A l’avinguda de Poblet, a la carretera que ve de Blancafort, un mural de 92 metres de llarg exposa els retrats en blanc i negre de 24 dones jubilades del poble sobre un mur de formigó, a l’aire lliure.

El suport de la intervenció no és casual i busca la sostenibilitat. Per aquest motiu, la representació es basa en unes fotografies de gran format impreses en paper i encolades sobre la paret, cosa que abarateix el cost i la converteix en efímera, ja que amb el pas del temps els materials s’aniran degradant fins a desaparèixer.

Increment de visitants

La intervenció va ser inaugurada el passat 13 d’agost, amb motiu de la Festa Major, i durant aquests dies els veïns de la zona han vist freqüentada la via amb molts visitants «que paren a visitar l’obra i queden gratament sorpresos per la qualitat de les fotografies i la naturalitat de les faccions de les diverses veïnes representades», explica un matrimoni que viu just al davant del mur.

En aquest sentit, el treball artístic gaudeix de molt bona acceptació entre els solivellencs i també els turistes, i fonts municipals asseguren que «alguns ajuntaments i entitats de la comarca s’han interessat pel projecte i pels seus autors, per tal de fer alguna cosa semblant en d’altres pobles».

Set de fotografia de les dones
La plaça Major de Solivella va acollir el set de fotografia | Ajuntament de Solivella

Un homenatge a la dona del món rural

La intervenció forma part del projecte ‘Protagonistes’ d’Oriol Segon i Sílvia Iturria i ja té alguns mesos de recorregut. Concretament, com a estadi previ a la realització del mural, durant un matí de diumenge la plaça Major de Solivella va acollir un set de fotografia, amb la finalitat d’obtenir els retrats de les dones jubilades del poble.

Elles, per la seva part, van acceptar formar part de l’exposició concebuda per reivindicar la figura de la dona en el món rural, però fins a la seva inauguració no es va desvetllar el format de la intervenció. Amb tot, és evident que el resultat ha sorprès gratament a totes les parts implicades i la bona acceptació anuncia que s’ha aconseguit l’objectiu: representar de la millor manera el paper de la dona en l’àmbit rural en ple segle XXI.


Comentaris