El Museu i Forn del Vidre de Vimbodí ensenyarà a crear «peces úniques» amb sarga

S’han programat onze tallers, que van des de fer un cistell tradicional fins a boles d’allò més originals per decorar un arbre de Nadal
Els tallers serviran per aprendre a crear un mateix peces úniques amb aquest material natural. | Cedida

 

Comença el nou Cicle de Tallers de Sarga que organitza el Museu i Forn del Vidre de Vimbodí i Poblet i que enguany destaca per la gran varietat de propostes per aprendre a crear un mateix peces úniques amb aquest material natural, des d’un cistell tradicional fins a boles d’allò més originals per decorar un arbre de Nadal.

En total, el consistori vimbodinenc, gestor del museu, ha programat onze tallers, que tindran lloc des d’aquest mes de febrer fins al desembre. Els cursos estaran impartits per la mestra cistellera Anna Sínia. En tots ells, i a més dels ensenyaments, es facilitarà el material als assistents, els quals es podran endur a casa la seva peça. El preu inclou també una entrada al Museu, amb demostració de vidre bufat inclosa.

El 16 de febrer en horari de matí i tarda tindrà lloc el primer dels tallers proposats, que consistirà en fer un innovador cistell mitjançant la tècnica del ‘niu’, al qual el seguirà el que ensenyarà a revestir una ampolla de vidre amb sarga, com antigament es feia amb ampolles, garrafes i altres envasos dels forns de vidre vimbodinencs; aquest es durà a terme el 9 de març.

El 13 d’abril es podrà crear un cistell ‘viking’, una bossa de mà de vímet el 18 de maig, una panera en espiral el 15 de juny o el seient d’una cadira de bova el 20 i el 21 de juliol. El següent permetrà elaborar un porta espelmes de sarga, serà el 17 d’agost; el 21 de setembre s'elaborarà un cistell rodó, i el 19 d'octubre una bosseta de bova. Finalment, aprofitant la proximitat amb les festes nadalenques es farà un taller per elaborar una bola de vímet i sarga i una corona de festa.

Durant la primera meitat del segle XX la sarga va ser un material molt vinculat a l’activitat vidriera que va existir a Vimbodí. Es tractava del material amb que es folraven garrafes, ampolles i altres envasos per evitar que es trenquessin amb el seu ús diari.

«Amb aquests tallers volem reivindicar i recuperar l’ofici de sargaire, històricament lligat al del vidrier, i reforçar així el caràcter d’espai viu que caracteritza el Museu i Forn del Vidre», destaca la regidora de Turisme de l’Ajuntament de Vimbodí i Poblet, Rosa Albes.  

"Nova i original activitat per a nadons a la Conca de Barberà" "Rocafort de Queralt ja disposa del nou consultori mèdic"