L'Ajuntament de Sarral vol convertir tots els edificis municipals en autosuficients

La instal·lació energètica del pavelló de Sarral es renova i estalviarà 10TN anuals d'emissions de CO2 i prop de la meitat de la factura
Plaques solars instal·lades al pavelló de Sarral | Ajuntament de Sarral

Aquesta setmana, el pavelló municipal de Sarral passarà a utilitzar energia neta, concretament del sol. L'Ajuntament ha instal·lat 10 plaques fotovoltaiques a la teulada, que escalfen tota l'aigua calenta del sistema sanitari del complex esportiu. La xarxa de fotovoltaica estava espatllada des de feia quinze anys, quan es va decidir no reparar-la i escalfar-se amb gasoil. Els captadors estaven trencats i ara se n'han instal·lat de nous. L'estalvi directe en litres de gasoil serà d'un 80%;  i en emissions de CO2 – el principal gas causant de l'efecte hivernacle per les combustions- de 6,92 tones a l'atmosfera. És a dir, una reducció de les emissions contaminants del 69% en deixar-se de cremar, cada any, 2.415 litres de gasoil. L'estalvi econòmic està calculat en 1.290 euros anuals.

També s'han substituït els trenta focus convencionals per altres de LED, que estalvien 8034 kWh anuals, el que equival a una reducció del 50% de l'emissió dels gasos que produeixen el perjudicial efecte hivernacle. Aquesta substitució ja estava prevista en el mandat anterior, i l'actual equip de govern li ha donat continuïtat. L'estalvi econòmic serà d'uns 1.400 euros cada any. El pavelló té uns 200 usuaris habituals, i s'hi practica i imparteix pilates, cross-fit, taekwondo, ioga, zumba, dansa, multi esport i futbol sala. També disposa d'una sala de gimnàs per a fitness.

La inversió municipal en aquesta renovació energètica és de 15.000 euros. El regidor d'Esports, Medi Ambient i Sostenibilitat, Ricard Miquel, explica: «Aquest és un projecte de present, però sobretot de compromís amb el nostre futur. Mostra el compromís decidit del govern municipal de Sarral en posar en marxa accions que contribueixin a frenar la crisi climàtica. L'estalvi és doble: en emissions perjudicials per  la capa d'ozó que provoca l'escalfament global, i econòmic en els pressupostos públics». L'Ajuntament ja estudia la viabilitat de convertir en autosuficients, mitjançant plaques solars, la resta d'edificis municipals.

"Dol a Sarral: Mor Josep Puig Torné, l'arquitecte més estimat" "Inversió de 200.000 euros per acabar amb un dels problemes més greus de l'Espluga"