La Festa del Vidre Artesà de Vimbodí i Poblet exposarà un quadre inèdit del pintor Maties Palau Ferré

Es podrà veure el dia 5 d’octubre en el marc de la celebració de Vitrum, on es mostrarà un oli de grans dimensions obra del pintor montblanquí on es veuen ampolles i gerros de vidre de diferents colors
Natura estàtica, oli sobre tela, de Maties Malau Ferré. | Cedida

 

La 6a Festa del Vidre Artesà de Vimbodí i Poblet, Vitrum, mostrarà un quadre inèdit del pintor montblanquí Maties Palau Ferré (1921-2000). Aquest 2019 s’està tornant a parlar força del pintor, en gran part gràcies a la publicació del llibre ‘El pintor que cremava els seus quadres’, obra del seu nét-nebot Francesc Marco Palau, que ha reflotat la història de Palau Ferré, incidint en un episodi de la seva vida que el va marcar tant fins al punt de destruir les seves creacions cremant-les un cop acabades.

 

En el cas de Vitrum, s’exposarà una obra que té relació directa amb el tema principal de la Festa: el vidre. Es mostrarà per primer cop un oli de grans dimensions on apareixen ampolles i gerros de vidre de diferents colors, tots ells envoltats de fruites i d’una gegantina flor, elements característics en l’obra de Palau Ferré.

 

L’obra es podrà veure el dissabte 5 d’octubre, tot el dia, a la nova casa taller del Museu i Forn del Vidre, inaugurada fa unes setmanes pel president de la Generalitat, Quim Torra.

 

Aquesta exposició d’un sol dia en el marc de Vitrum és fruit d’una col·laboració entre l’organització de la festa (Associació Vitrum i Ajuntament de Vimbodí i Poblet) i la família del pintor.

 

A més de mostrar aquesta obra, la casa taller acollirà a la tarda, un acte públic entorn del quadre i del pintor, amb la col·laboració de l’escriptor i historiador riudomenc Eugeni Perea Simon, qui ha elaborat una creació literària per a l’ocasió, i la presència dels besnebots de l’artista.

 

Si bé es tracta d’una mostra de curta durada, representa una oportunitat única per gaudir d’una obra mai exposada, propietat d’un particular. Segons el besnebot de l’artista, Francesc Marco-Palau, «exposicions com les de Vitrum, a les portes del centenari de Palau Ferré, refermen el vincle que el pintor tenia amb la tradició artesana de Conca de Barberà, que considerava el seu paradís».

 

Vitrum, la festa del vidre català, arriba el 5 i 6 d'octubre

Coorganitzada per l'Associació Vitrum i l'Ajuntament de Vimbodí i Poblet, amb la col·laboració de particulars, entitats i empreses, la Festa del Vidre Artesà de Vimbodí i Poblet forma part del catàleg oficial de Fires Monogràfiques d’Artesania de Catalunya.

 

Se celebrarà el 5 i 6 d’octubre pels carrers i places de la vila de Vimbodí, amb un programa de caràcter familiar que es donarà a conèixer pròximament i que també es podrà consultar a la web www.museudelvidre.cat.

 

A més del tradicional mercat d'artesania, Vitrum comptarà amb actes de lúdics adreçats a tota la família, exhibicions en directe de diferents tècniques relacionades amb aquesta activitat artesanal, a càrrec de vidriers procedents d’arreu de l’Estat, exposicions, tallers i concursos.

 

Tampoc no hi faltaran espectacles relacionats, d'una manera o d'una altra, amb el vidre i tot el que l'envolta. Enguany, la peça protagonista no és una, sinó moltes: els animalets decoratius (peixos, caragols, gatets, ratetes...) que els antics vidriers realitzaven durant les estones de descans, o per aprofitar vidre sobrant dels forns.

 

Vitrum pretén recuperar l'esperit vidrier que va impregnar la vila durant la primera meitat del segle XX, quan van arribar a funcionar fins a quatre forns de vidre i una activitat paral·lela de revestit de garrafes amb sarga. Però la tradició vidriera al municipi de Vimbodí i Poblet és molt més remota: es remunta al segle XII, en plena construcció del monestir de Poblet.

 

També et pot interessar: