Imatge de les Quinquennals de Vimbodí i Poblet

Les Quinquennals de Vimbodí i Poblet, al Catàleg de Patrimoni Festiu de Catalunya

Es converteix en la primera festa de la comarca de la Conca de Barberà que rep aquesta distinció

El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunyaha reconegut «la singularitat i el valor patrimonial» de les Festes Quinquennals de la Mare de Déu dels Torrents del municipi de Vimbodí i Poblet, a la Conca de Barberà.

Amb aquesta decisió, el govern catalàha inclòs aquestes celebracions al Catàleg de Patrimoni Festiu de Catalunya, una consideració oficial que reforça el tarannà únic i especial d’aquesta festa dedicada a la copatrona del municipi.

Les quinquennals, del 7 al 9 de setembre

El reconeixement, precisament, arriba l’any de les festes quinquennals, que se celebraran entre els dies 7 i 9 de setembre de 2019 i que, enguany, coincideixen amb el setanta-cinquè aniversari de la restauració de l’ermita i de la imatge de la verge; i de l’inici de la festa mateixa.

El camí cap al reconeixement

La catalogació de la festa va començar a tramitar-se l’any 2016, per part de l’Ajuntament de Vimbodí i Poblet, i amb el suport associatiu i eclesiàstic del municipi.

A la petició, es destacava «el caràcter tradicional d’una festa que ultrapassa l’aspecte estrictament religiós i esdevé una mostra de cultura popular, respecte per les tradicions i orgull de pertinença al municipi, el conjunt del qual s’aboca a aquest esdeveniment».

A més, es posava en relleu el suport del Monestir de Poblet, una institució clau al conjunt del territori.

Les Quinquennals de Vimbodí i Poblet, incloses al Catàleg de Patrimoni Festiu de Catalunya
Les Quinquennals de Vimbodí i Poblet, incloses al Catàleg de Patrimoni Festiu de Catalunya | J.M. Potau

 

La distinció serà un «impuls» present i futur

Assolida la catalogació, els seus artífexs assenyalen que aquesta distinció oficial «de ben segur que contribuirà a l’impuls de les quinquennals aquest any 2019 i també en el futur».

Amb tot això, les Festes Quinquennals de la Mare de Déu dels Torrents es converteixen en les primeres celebracions de la comarca de la Conca de Barberà que s’inclouen al Catàleg de Patrimoni Festiu de Catalunya, al costat dels Tres Tombs de Barcelona o la Festa Major del Santíssim Misteri de Cervera, entre d'altres festes.

El nou reconeixement, a més, també permetria que la festa de Vimbodí i Poblet fos distingida amb un grau de protecció superior, com a Festa Tradicional d’Interès Nacional. Això sí, caldria la voluntat i el tràmit oficial previ dels seus impulsors.

Et pot interessar: