Aquest any Sarral no té ‘quintos’, però celebrarà la festa igualment

Enguany se’n fa càrrec l’Ajuntament. Ja està tot preparat per gaudir d’aquesta celebració que té més de 75 anys d’història i que aplega gent de Sarral i de fora

Queden pocs dies perquè Sarral visqui una de les seves festes més conegudes, divertides i històriques, la festa de Quintos. Aquest dissabte 19 de gener grans i petits podran gaudir d’aquesta gran celebració pels carrers del poble amb  una peculiaritat: enguany no hi haurà ‘quintos’ que desfilin en la rua.

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

Des de sempre, els protagonistes d’aquesta festa són els nois del municipi que durant l’any en curs arriben a la majoria d’edat.  Aquell dia es vesteixen de gala i encapçalen la comitiva dels Tres Tombs al matí, avaluant les altres carrosses de disfresses que també participen en la desfilada.

De nois en edat de ser 'quinto', n'hi ha, «però molts viuen fora. Només n’hi ha un que és a Sarral, però en estar ell sol, va preferir celebrar-ho amb els quintos de l’any vinent», ha explicat l’alcalde de Sarral, Josep Amill.

Normalment, el pes de l’organització de la festa recau en els joves protagonistes, que tenen el suport del consistori, però aquest any se n’ha fet càrrec l’Ajuntament de Sarral en la seva totalitat, per la situació peculiar que s’ha donat. Això no ha sigut cap impediment per organitzar una gran festa en la línia dels anys anteriors, per no deixar perdre una tradició com aquesta que aplega tanta gent del poble i de fora any rere any.

Sí que hi haurà la carrossa dels quintos que fa 25 anys van celebrar la seva majoria d’edat que aniran al capdavant. «És una manera de fer que la festa no es perdi, perquè dona molt al poble. Si no es pot fer d’una manera es fa d’una altra», afirma Amill.

Els actes de la Diada de Quintos 2019 a Sarral

Els actes que es faran seran els habituals. A les 12.00 hores, al passeig del VIII Centenari hi haurà  concentració de carrosses per iniciar els Tres Tombs i la cercavila.  A continuació hi haurà vermut popular i lliurament de premis.

Imatge de la rua de quintos de Sarral de l'any 2018 amb una de les comparses participants. | viusarral

 

Una de les novetats és que no hi haurà el ‘ball de Quintos’ pròpiament dit, sinó que hi haurà ball ‘normal’. La vetllada musical començarà a la tarda a les 18.00 amb un concert, seguidament a les 19.30 hi haurà ball de tarda i a les 00.00 ball de nit amb l’orquestra La Nova Blanes. Per acabar d’arrodonir la nit, a les 02.00, hi haurà Nit Tropical amb La Tropical Versions i Jordi Balagué. L’entrada és gratuïta.

Una festa molt popular també fora de Sarral

Aquesta celebració està avalada per més de 75 anys d’història. En tot aquest temps, n’han gaudit els sarralencs, però també és un dia en què el poble s’omple de gent de tota la Conca de Barberà i altres comarques.

«És una de les festes que celebrem al poble on ve més gent», afirma l’alcalde. És un dia de diversió i de trobada familiar pels ‘quintos’ que celebren dinars on es convida molta gent i, de vegades, «no hi caben a casa».

Una altra imatge dels quintos 2018. | viusarral

Aquesta excepcionalitat ha passat en anys anteriors

No és el primer cop que Sarral es queda sense ‘quintos’. L’alcalde recorda que  fa anys, va succeir exactament el mateix.  «Només hi havia un noi i va esperar a l’any següent, la qual cosa va fer que l’Ajuntament també organitzés la festa».

Abans, ser ‘quinto’ marcava l’edat d’anar a la ‘mili’

L’alcalde de Sarral recorda quan ell va ser ‘quinto’. «Abans, ser ‘quinto’ volia dir que ja tenies l’edat per anar a la ‘mili’, amb 21 anys». En el seu any «vam estar més de 10 dies guarnint la sala faltant a l’escola o a la feina només per deixar-ho tot enllestit, era una festa 100% del jovent, els pares no interferien per a res». Amill recorda amb molta il·lusió aquell any perquè «és la festa que tot el jovent esperava fer».

La Diada de Quintos  se celebra cada any a Sarral des del 1942 el dissabte més proper a la diada de Sant Antoni Abat.

NOTÍCIES RELACIONADES:

La Fira de Sarral tanca amb èxit de visitants