Vimbodí celebrarà, al setembre, unes noves Festes Quinquennals dels Torrents

Enguany, la celebració coincideix amb el 75è aniversari de la restauració de l’ermita i de la imatge de la Mare de Déu; i de l’inici de la festa mateixa
Vimbodí viurà el 7, 8 i 9 de setembre els dies centrals de les festes dedicades a la copatrona del municipi | Cedida

 

L'esclat de color que inunda cada racó de Vimbodí i Poblet durant les Festes Quinquennals és un reflex de la devoció que el poble professa a la Mare de Déu dels Torrents. Així, els anys acabats en 4 i en 9 els carrers del municipi es transformen en flors, llums i catifes i es respira un ambient de religiositat i convivència a tot arreu. Enguany, l'esdeveniment se celebrarà entre els dies 7 i 9 de setembre de 2019, tot i que al llarg de l'any ja s'han dut a terme nombrosos actes previs.

Cada 5 anys, la cita es caracteritza per la solemnitat dels diversos actes programats, tots ells de caràcter litúrgic, i per la vistositat dels guarniments amb què els veïns i les veïnes de la vila omplen carrers i places com a homenatge a la copatrona. S’hi poden veure catifes de flors de paper i naturals, elements vegetals, fanals i altres ornaments que converteixen Vimbodí en un esclat de llum, color i originalitat. Les Quinquennals inclouen les professons de portada de la Mare de Déu des de la seva ermita i de retorn, que és el veritable sentit i motiu de la festa, i d'altres celebracions religioses, un aplec festiu, ofrenes florals, o una recepció municipal a les dones que duen el nom de Maria dels Torrents.

Tanmateix, les festes extraordinàries dels Torrents tenen una tradició més o menys recent, ja que es remunten al 1944. Aquest any es restaura la imatge danyada a principis de la Guerra Civil i per primera vegada, s'organitza una professó per traslladar la imatge de l'ermita a l'església del poble. Cinc anys després, l’11 de setembre de 1949 es corona canònicament la Mare de Déu a l’església parroquial i el rector de Vimbodí d’aquell moment proposa de celebrar unes festes en honor a Santa Maria cada 5 anys.

Des de 1944, la vistositat dels guarniments omple carrers i places com a homenatge a la copatrona | Facebook Festes Quinquennals MD Torrents

 

Així doncs, partir de l’any 1944, cada cinc anys, s’han anat realitzant festes extraordinàries, en les quals es guarneixen els carrers i en diversos actes s’expressa la devoció a la Mare de Déu dels Torrents. En cada edició ha anat creixent la vistositat i participació dels veïns, així com el nombre de visitants. 

L'organització de la festa

La comissió organitzadora de les Festes Quinquennals de Vimbodí està constituïda pel Consell Parroquial, l’Associació Amics dels Torrents, les Zeladores de la Imatge, els ermitans i l’Ajuntament. La sol presidir el rector de la vila al moment de les festes i es sol constituir un any abans de la celebració de la festa.

La gestió econòmica de l’esdeveniment es gestiona des de la pròpia comissió, sota la persona jurídica de la Parròquia. L’Ajuntament només col·labora en termes econòmics, com un veí més, en aquells carrers on té alguna dependència de titularitat municipal. D’altra banda, el consistori sempre col·labora amb la festa en matèria logística i en matèria de difusió prèvia i posterior de la festa a la premsa i a altres canals de comunicació. També hi ha l’entitat Amics de l’ermita de la Mare de Déu dels Torrents, que promou obres a l’ermita, neteja de l’entorn, participació en les festes.

Els anys acabats en 4 i en 9, Vimbodí celebra les festes extraordinàries al setembre | Facebook Festes Quinquennals MD Torrents

 

Una devoció del segle XV

La devoció a la Mare de Déu dels Torrents es remunta al segle XV, i des d’aleshores ha estat venerada ininterrompudament pel monestir de Poblet i per la vila de Vimbodí. La Imatge és de pedra policromada, de 86 cm d’alçada i té la particularitat que sosté l’infant Jesús sobre el braç dret. 

Pel que fa a l’ermita dels Torrents, se situa a mig camí entre Vimbodí i el monestir de Poblet, a l’indret on, segons la tradició popular, el 1484 un pagès de Vimbodí va descobrir la marededéu amagada entre unes canyes. Segons una altra versió, l’autor de la troballa va ser l’abat que manà construir una ermita per commemorar el fet. Amb el pas dels anys, aquell primer santuari va donar pas a l’actual, d’estil renaixentista. Els monjos de Poblet van regentar l'ermita dels Torrents fins a l'any 1835 (desamortització de Mendizabal) que va passar a dependre de la parròquia de Vimbodí. En les Quinquennals de 2009 es nomenà a la Mare de Déu dels Torrents copatrona de Vimbodí.

Les Quinquennals ja formen part del Catàleg de Patrimoni Festiu de Catalunya

El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha reconegut enguany la singularitat i el valor patrimonial de les Festes Quinquennals de la Mare de Déu dels Torrents del municipi de Vimbodí i Poblet. Aquest fet és degut al caràcter tradicional de la festa, que ultrapassa l’aspecte estrictament religiós i esdevé una mostra de cultura popular, respecte per les tradicions i orgull de pertinença al municipi, el conjunt del qual s’aboca a aquest esdeveniment.

Amb aquesta decisió, el govern català ha inclòs la celebració, aquest 2019, al Catàleg de Patrimoni Festiu de Catalunya, una consideració oficial que reforça el tarannà únic i especial d’aquesta festa dedicada a la copatrona de Vimbodí.

L’ermita dels Torrents està situada a mig camí entre Vimbodí i el Monestir de Poblet | Facebook Festes Quinquennals MD Torrents

"🎉AGENDA: Consulta totes els actes de la Festa Major de Forès 2019!" "👵👴 Sarral celebra amb èxit la Festa Major de la gent gran"