De la capital de la Sardana a la vaga de fam, les notícies més destacades de l'any a la Conca de Barberà

S’han desencallat les obres del túnel de l’A-27, l’alcalde de Montblanc ha iniciat una vaga de fam, s’ha fet realitat el Museu del Pessebre i Montblanc ha estat Capital de la Sardana

Aquest 2018, a la Conca de Barberà s’han desencallat diversos projectes pendents com les obres del túnel del Coll de Lilla o el Museu del Pessebre a Montblanc. Alguns equipaments culturals també han iniciat noves etapes com el Museu de la Vida Rural amb la seva nova directora, Gemma Carbó.

 

La vila de Montblanc ha tingut un pes important en la cultura catalana, esdevenint capital de la Sardana. L’any també ha estat inevitablement marcat per l’actualitat política i per l’empresonament dels polítics independentistes, amb els quals s’ha solidaritzat l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, començant una vaga de fam.

 

Montblanc esdevé Capital de la Sardana 2018

 

Montblanc va encerclar la Muralla amb una gran sardana, el passat mes de juliol.   | Laia Solanellas

 

 Moltes de les activitats culturals que s’han fet aquest any a Montblanc han girat entorn de la seva capitalitat de la Sardana 2018. La vila ducal agafava a principis d’any el relleu a Figueres. Durant tots aquests mesos s’han dut a terme concerts, exposicions, premis... culminant aquest estiu amb una gran sardana que va encerclar la muralla montblanquina.

 

Sarral celebra l’any #100Alabastre

 

Exposició a la Diputació de Tarragona sobre l'alabastre de Sarral. | tarragonadigital

 

L'alabastre és un dels elements identitaris de Sarral, gràcies a la pols d'aquest mineral, el municipi s'ha establert com un dels cors artesanals de tota la comarca. Enguany se celebra #100alabastre, commemoració del centenari d'obertura del primer taller modern d'alabastre a Sarral. Les actes de celebració han durat tot l’any, culminant en la Fira de Sarral d’aquest desembre.

 

L’alcalde de l’Espluga, David Rovira, no repetirà com a candidat

 

David Rovira, alcalde de l'Espluga de Francolí. | J.V.

 

David Rovira, alcalde de l’Espluga de Francolí des de l’any 2003 ha anunciat aquest any que no serà el candidat a l’alcaldia a les eleccions municipals del 2019. Creu que és el moment de donar pas a noves generacions i per això no repetirà.

 

Nova etapa pel Museu de la Vida Rural

 

Gemma Carbó, durant l'entrevista a les instal·lacions del Museu de la Vida Rural. | Antonio Bistouras

 

Al mes d’abril s’anunciava un relleu en la direcció del Museu de la Vida Rural. Gemma Carbó, s’incorporava com a màxima responsable de l’equipament, després de 30 anys de Ramon Rosich al capdavant. Carbó, en una entrevista a aquest diari va explicar els reptes de futur que encara el Museu a partir d’ara.

 

Montblanc, primera vila petita en posar en marxa una targeta comercial

 

La targeta 'Tot Vila'. | J.V.

 

Montblanc ha estat la primera vila ‘petita’ que posa en marxa una targeta comercial, igual que fan altres ciutats grans, com Tarragona o Vic, per exemple. Es tracta de la targeta ‘Tot Vila’, que va començar a funcionar el 3 de setembre i que permet als clients de les botigues montblanquines gaudir de descomptes, sortejos, promocions i ofertes. De moment, s’han adherit a aquesta iniciativa 23 establiments de la Unió de Botiguers i Comerciants de Montblanc (UBCM) i un total de 1.700 usuaris ja la tenen.

 

Comencen els treballs de millora de la C-14 a Solivella

 

Reunió de treball sobre les obres de la C-14 a Solivella. | tarragonadigital

 

A finals d’octubre van començar aquestes obres en un tram de 7,4 quilòmetres d’aquesta important via de la Conca de Barberà. Un dels objectius és millorar la seguretat viària i en confort dels usuaris que hi circulen.

 

Comença el nou servei de recollida porta a porta a Montblanc

 

Montblanc disposa de recollida d’escombraries porta a porta dins el recinte emmurallat. | Ajuntament de Montblanc

 

Montblanc ha posat en marxa aquest any un nou model de recollida d’escombraries al nucli emmurallat del municipi. El servei del porta a porta té com a principal canvi, que els veïns del municipi han de deixar les deixalles al carrer a partir de les 20.00 hores fins a les 22.00 hores. La recollida dels residus es fa sempre a partir de les deu de la nit en endavant.

 

L’Estat desencalla les obres del túnel del coll de Lilla

 

Treballs de l'autovia A-27 als peus del coll de Lilla, a cavall entre l'Alt Camp i la Conca de Barberà. | ACN

 

El Consell d'Estat va aprovar aquest desembre el dictamen que desbloqueja les obres del túnel del Coll de Lilla, una infraestructura que farà més curt el trajecte entre Valls i Montblanc i que permetrà prolongar l'A-27. El projecte, d'un quilòmetre i mig, es va haver de replantejar per la presència d'argiles expansives al terreny. Aquest fet ha suposat una lleugera modificació del traçat i un increment de 31 milions d'euros en la inversió. Així, s'acabarà enfilant als 115 milions d'euros. 

 

L’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, inicia una vaga de fam

 

Josep Andreu, al seu despatx a punt de beure un got de til·la, l'únic que pren des que va iniciar la vaga de fam. | J.G.

 

Fa només uns dies l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, sorprenia anunciant que començava una vaga de fam en solidaritat amb els polítics empresonats. De seguida, l’alcalde va rebre mostres de suport de molts ciutadans i de partits polítics catalans a través de les xarxes socials i també en persona. Al cap d'una setmana, va abandonar la vaga a la vegada que ho feien els presos. 

 

S’inaugura, per fi, el Museu del Pessebre de Catalunya

 

Una de les escenes que es poden veure en el Museu del Pessebre de Catalunya, a Montblanc. | J.G.

 

Després de dues dècades de feina, aquest mes de desembre s’inaugurava un equipament que semblava que acabava mai. La crisi econòmica, la manca de finançament i altres factors han endarrerit el projecte al llarg dels anys. Ara, el Museu del Pessebre de Catalunya ja és una realitat a Montblanc i es poden visitar els diorames i exposicions itinerants que acull.