Imatge de les obres del túnel del Coll de Lilla

La recuperació dels aiguats, les obres de l’A-27 o el míldiu: així ha estat el 2020 a la Conca de Barberà

TarragonaDigital t'apropa les notícies més destacades de la comarca que han tingut lloc durant aquest any que ara acaba

Sens dubte, aquest 2020 ha condicionat fortament la vida cultural i econòmica de la Conca de Barberà a causa de la pandèmia de la Covid-19. Així, la comarca ha hagut de renunciar a bona part de les festivitats i esdeveniments tradicionals del curs de l’any, com la Setmana Medieval de Sant Jordi de Montblanc, les festes majors, la celebració de les 25 edicions de l’Acampada Jove o la 50a Festa de la Verema de l’Espluga de Francolí.

A part d’aquestes notícies, també ha destacat l’avançament de les obres de l’A-27, els primers resultats del nou sistema de recollida selectiva d’escombraries, amb l’assoliment d’un 80% del reciclatge, i les diferents obres de recuperació de les destrosses causades per la riuada de Sant Marc, tot just fa un any.

Un any de l’aiguat de Sant Marc: l'arrossegament de 43.000 arbres, principal causa dels danys

Un any després de l’aiguat de Sant Marc, l'Agència Catalana de l’Aigua ha fet públics els resultats de l’estudi que analitza la riuada del riu Francolí de l'octubre de 2019. Així, una de les principals causes dels danys d'aquesta riuada va ser l'arrencament de vegetació i arbres, estimat en 43.000 exemplars,14.000 m3 de fusta, i en una superfície arrasada de terreny forestal de 160 hectàrees. 

Per la seva banda, Riuada Solidària ha concedit 152.396,01 euros entre 62 projectes per tal d’ajudar els damnificats de la riuada del passat 22 d'octubre de 2019 de les poblacions de l’Espluga de Francolí i Montblanc. D’aquesta manera, totes aquelles sol·licituds presentades que reunien els criteris establerts a les bases han pogut ser finançades.

La Generalitat de Catalunya ha subvencionat l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí amb 285.000 euros i també s’ha aprovat el projecte per rehabilitar i adequar els entorns del Pont Vell de Montblanc, devastats per la riuada, per un import d'1,2 milions d'euros. En aquest cas, el finançament de l’actuació va a càrrec de l'Estat i la Generalitat, al 50%, i la notícia ha arribat després de més de 13 mesos de retard per unes ajudes que han tardat massa en activar-se.

Pla general del riu Francolí al seu pas per l'Espluga de Francolí i de les destrosses a la llera, dies després dels aiguats del 22 d'octubre
El riu Francolí al seu pas per l'Espluga de Francolí i de les destrosses a la llera, dies després dels aiguats del 22 d'octubre | ACN

La vinya pateix la pitjor plaga de míldiu dels últims 30 anys

Les vinyes de la demarcació de Tarragona han patit, aquest 2020, la pitjor contaminació de  míldiu de les últimes tres dècades, a causa de les pluges continuades i les temperatures suaus de la primavera i principis d’estiu. Així, la campanya de la  verema  d’enguany ha estat molt descoratjadora, ja que a banda d’aquest problema, també hi ha hagut una caiguda de la demanda de vi i la consegüent davallada dels preus del raïm a causa de la pandèmia de la Covid-19. Per contra, el cost de la producció ha augmentat exponencialment per la freqüència i la intensitat dels tractaments amb productes fitosanitaris.

El túnel de Lilla suma un nou sobrecost de 18 milions per la presència d'argiles i pissarres

Un dels últims contratemps d’aquest 2020 quant a les obres de l’A-27 ha estat l’encariment en 18 milions d'euros, de la construcció del túnel  del coll de Lilla  per l’aparició d’argiles i pissarres del terreny. Les obres de perforació del túnel acumulen així un nou sobrecost milionari. La presència d'argiles expansives en aquest entorn a cavall de l'Alt Camp i la Conca de Barberà ja era coneguda. De fet, aquest tram, el més complex de tot el traçat de l'A-27, que enllaçarà Tarragona i Montblanc, ja va comportar temps enrere una injecció de 30 milions d'euros i el pressupost del projecte es va elevar fins als 115 milions. Malgrat tot, el PSC confia que el quart i últim tram de l'autovia, en fase de construcció, escurci terminis i en menys de dos anys ja hi puguin circular vehicles.

La Generalitat de Catalunya desestima 6 dels 13 futurs parcs eòlics ubicats a la Conca de Barberà

Finalment, la Generalitat de Catalunya ha desestimat instal·lar diversos parcs eòlics a la Conca de Barberà. En concret, 6 dels 13 projectes presentats en els darrers 12 mesos per diverses empreses han caigut a causa de la inviabilitat del seu emplaçament, mentre que 5 més s’han tramitat administrativament i dos encara han de ser valorats. En concret són els parcs de Trilla, Serè, Plans d’Almenara, Conca de Barberà V, Portella i Tossal Rodó. Aquesta notícia va ser molt celebrada per la majoria d’ajuntaments de la comarca, a causa del fort impacte mediambiental  que suposaven aquestes infraestructures.

Descobreixen un santuari d'art rupestre únic al món a la Cova de la Font Major de l’Espluga de Francolí

Una de les notícies més sorprenents que deixa aquest 2020 a la comarca és la troballa arqueològica a la Cova de la Font Major de l’Espluga de Francolí. L’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) va descobrir durant el mes de gener diverses mostres d'art rupestre, un centenar, a l’interior de la cova, fins ara desconegudes. Es tracta d'un santuari d'art rupestre de fa uns 15.00 anys amb un centenar de gravats, localitzat en galeries de difícil accés. El descobriment són gravats sobre pedra, sense pintura. Es tractaria d'un centenar de figures i motius, amb  diversos animals gravats a les parets de la cova, com ara cérvols, cavalls i bous, a més de diverses figures abstractes i molts símbols. Aquesta troballa és única a Catalunya i marca un abans i un després en la història de l'arqueologia catalana.

Treballs a la cova de l'Espluga de Francolí
La cova va quedar afectada pels aiguats de 2019 | Cedida

Dràstica decisió de Pep Andreu, alcalde de Montblanc: estripa el carnet d'ERC

L'alcalde de Montblanc, Josep Andreu, durant el mes de febrer va deixar Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) després de gairebé tres dècades de  militància  del partit. La decisió va ser presa pel fet que Andreu «no veu clara la línia del partit i per això va decidir fer un pas al costat». De fet, fa més d’un any, l’alcalde montblanquí també va signar un manifest amb 40 personalitats més per expressar la seva preocupació i crítica amb la deriva d’ERC, la qual cosa ha acabat, mesos després, amb l’abandonament de la militància per part de l’alcalde montblanquí.

Injecció d'1 MEUR per posar fi als problemes d'abastament d'aigua a la Conca de Barberà

Un altre dels avenços comarcals que ha regalat aquest 2020 ha estat la injecció econòmica d'un milió d'euros  que ajudarà a posar fi als problemes d'abastament d'aigua  que arrosseguen des de fa anys diversos pobles a l'extrem nord de la comarca. Aquesta quantitat que aportarà la Diputació de Tarragona en ajuts era un compromís de la institució que s'ha rubricat aquest dimarts, en un conveni amb el Consell Comarcal i els nou municipis afectats —Sarral, Santa Coloma de Queralt, Conesa, les Piles, Savallà del Comtat, Llorac, Passanant i Belltall, Vallfogona de Riucorb i Forès—. Alguns d'aquests pobles porten 15 anys sense poder beure aigua de l'aixeta. Tots ells es beneficiaran de la connexió al CAT, el Consorci d'Aigües de Tarragona, un projecte pressupostat en 10 milions d'euros.

Felip VI i Letícia visiten el monestir de Poblet enmig de protestes i un fort dispositiu policial

El Reis d'Espanya van visitar Catalunya, el passat 20 de juliol, amb una única aturada al monestir de Poblet, en el marc de la gira que van fer arreu de l'Estat espanyol arran de la crisi de la Covid-19. La visita de Felip VI i Letícia a la Conca de Barberà va anar acompanyada de protestes a l'exterior del recinte, convocades per l'Òmnium  i l'ANC, i d'un fort dispositiu policial. Mentre els Reis visitaven el monestir, a fora els manifestants intentaven eludir el cordó policial i apropar-s'hi caminant entre vinyes. L'acció es va saldar amb algun moment de tensió i cops de porra, i amb un detingut per desordres públics. L'individu, Toni Cartanyà, veí de Montblanc de 30 anys, hauria intentat robar la tauleta a un agent de la BRIMO, segons fonts policials.

Pla mitjà dels reis d'Espanya, Felip i Letízia, al claustre del monestir de Poblet, al costat de l'abat, Octavi Vilà
Els reis d'Espanya, Felip i Letízia, al claustre del monestir de Poblet, al costat de l'abat, Octavi Vilà. | ACN

L'Ajuntament de Montblanc pagarà 900.000 euros a Verallia durant 10 anys a través d'un préstec bancari

Per últim, l’any 2020 també finalitza amb cert regust amarg al plenari municipal de Montblanc, pel fet que l'Ajuntament ha hagut de demanar un préstec a 10 anys per la sentència que obliga el consistori a pagar gairebé 900.000 euros a l’empresa Veralllia. El préstec que ha proporcionat el BBVA ofereix uns  interessos molt baixos d’un 0,5%. Segons el regidor d’Hisenda, Francesc Viñas aquest és «un préstec amb unes condicions molt bones per l’Ajuntament que ajudarà a tancar el tema de Verallia de manera definitiva».