La riuada treu a la llum part del paviment original del Pont Vell de Montblanc

La fortuïta aparició d’un trencaaigües en un extrem del pont medieval reobre la hipòtesi que hauria tingut cinc arcs
La riuada treu a la llum part del paviment original del Pont Vell de Montblanc | ACN

La riuada del Francolí fa vuit dies ha tret a la llum algunes parts patrimonials amagades del Pont Vell de Montblanc. El desbordament del riu va endur-se parts d’aquest pont medieval, deixant al descobert troballes arqueològiques. S’ha fet visible part del paviment original. També ha aparegut, per sorpresa, un trencaaigües en un extrem del pont, la qual cosa avalaria la teoria de l’existència, originàriament, d’un cinquè ull —en l’actualitat té quatre arcs.

L’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, assegura que documents medievals ja parlaven d’un pont amb cinc ulls. Més enllà de la descoberta patrimonial, l’Ajuntament creu que la riuada ha servit de «lliçó» per corroborar la solidesa del pont, que dataria del 1250, i la necessitat de seguir eixamplant els marges del riu amb l’adquisició de més finques.

La hipòtesi dels cinc arcs

L’Ajuntament de Montblanc està decidit a restaurar el Pont Vell després de la forta riuada que va posar a prova aquesta construcció d’estil romànic, una insígnia de la vila, junt amb les muralles medievals. De fet, el consistori ja havia fet molta feina en aquest entorn per millorar-lo i, sobretot, per guanyar terreny en els marges del riu. S’havien enderrocat diversos immobles, magatzems i patis per dotar l’espai d’aparença de parc fluvial. Vist, però, que la riuada igualment va afectar immobles, el consistori vol modificar el projecte inicial a fi de guanyar més espai públic, ampliar l'àmbit i evitar futurs danys.

L’alcalde considera la riuada com una «lliçó». «Ens ha ensenyat moltes coses», diu. El temporal ha posat al descobert parts de valor patrimonial del pont medieval que romanien amagades, si bé se’n tenia cert coneixement de la seva existència. La seva inclusió al projecte resulta ara per ara inviable. La prioritat del consistori és assegurar el pont. L’aigua es va endur les baranes i els dos extrems del pont, justament les parts més modernes, mentre que l’estructura medieval va resistir al desbordament del riu, la qual cosa va evitar mals majors i que no perillés el pont nou, a escassos metres del vell.

La riuada, però, es va emportar un element del patrimoni local: l’antiga xemeneia de la bòbila. El consistori encara no ha decidit com intervenir-hi. Ara s'estudia que el pont incorpori unes baranes segellades —aprofitant que és només per a pas de vianants— per suportar episodis de riuades que puguin malmetre l’estructura. En aquest sentit, l’ACA també haurà de replantejar els nivells sobre crescudes de risc i inundacions. La nit del temporal es va superar amb escreix el període de retorn de 500 anys. Es preveia que es pogués multiplicar per 1.000 m3 el cabal del riu i es va arribar als 1.200.

"🗣R. Mullerat, alcalde de Santa Coloma: «Confiem tenir aigua potable en 3 o 4 anys»" "💰Montblanc aprova les ordenances fiscals amb l'augment d'algunes taxes"