La Generalitat accelera les expropiacions per canalitzar el barranc de Barenys a Salou

L'ACA ha aprovat aquest estiu el projecte definitiu i en les pròximes setmanes farà efectives les expropiacions necessàries per les obres
El carrer de Barenys, amb un dels edificis, el de la dreta, que aniran a terra. | Iván Alcalá

 

La nova canalització del barranc de Barenys, a Salou, està més a prop. L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) va aprovar el passat mes de juny el nou projecte d'endegament i les expropiacions necessàries per posar fi als episodis d'inundacions al barri de la Salut. El projecte d'obres i la relació de béns afectats per deixar pas a la nova canalització han estat en exposició pública per segona vegada des de finals de juliol —un error en primer terme ha allargat la tramitació—. Ara, l'ACA haurà de respondre les al·legacions, en cas que es rebin, abans de posar en marxa la licitació del projecte. Tot i que la Generalitat encara no precisa cap calendari d'actuació, l'Ajuntament de Salou confia que les obres es puguin engegar el 2020. La inversió prevista s'eleva als 14 milions d'euros i l'assumirà íntegrament la Generalitat.

Més de quatre milions per pagar les expropiacions

Un pas crucial per a la nova canalització seran les expropiacions dels béns afectats pel nou traçat. Cal recordar que el barranc passarà de desembocar al carrer C a fer-ho pel carrer de Barenys, amb un nou traçat únic rectilini que tindrà uns 30 metres d'amplada per evitar el desbordament del torrent. Les expropiacions s’han dividit en dues fases. La primera inclou un total de 29 finques, entre habitatges, locals i aparcaments, per un valor de 3,6 milions d’euros, que es troben en el tram final del barranc, entre la línia del ferrocarril i la platja de Ponent. La segona fase d'expropiacions es farà de cara a l’endegament del barranc a cel obert, de la via del tren cap al nord, en uns terrenys sense edificar que s'han taxat en gairebé 500.000 euros.

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!
La nova zona de calaixos es farà longitudinalment al carrer de Barenys. Marcats en blanc, els set edificis que s'enderrocaran. | Google Maps

 

Concretament, les edificacions afectades en la primera fase que s'hauran d'enderrocar són set, dos blocs plurifamiliars i cinc unifamiliars: El xalet del passeig Miramar, número 48; el bloc d'apartaments del carrer de Barenys, 1; les cases aparellades del carrer del Sol, 32 i 34; els xalets ubicats als números 65 i 72 del carrer de València i l'edifici de quatre plantes del número 63. Tanmateix, l'aparcament —de propietat municipal— i l'estació d'Endesa situats entre el carrer de València i la via també formen part del llistat d'expropiacions que s'ha d'aprovar en les pròximes setmanes.

El projecte de Barenys preveu instal·lar en aquesta zona quatre calaixos prefabricats de formigó de 5x2 metres, que se sumaran al que ja existeix en l'actualitat per tal de recollir l'aigua de pluja —actualment no està connectat amb la riera— i millorar en el futur el drenatge del barranc cap al mar. Es tracta de la part més important de les obres, que ha de servir per acabar amb les inundacions de la zona i que s'emportarà la major part del pressupost, amb un cost de 6 milions d'euros. Després de l'enderroc d'una línia d'edificacions i la instal·lació dels calaixos soterrats, es tornarà a urbanitzar el carrer de Barenys amb un aspecte similar a l'actual, a base de llambordins. Igual que passa amb l'actual calaix d'aquest carrer i el que hi ha situat al carrer C, la nova avinguda tindrà una rasant més elevada que la resta de vies del barri de la Salut.

Marc Montagut: «El 2020 esperem que la canalització del barranc sigui una realitat»

«El barranc de Barenys té una importància cabdal per Salou», expressa el regidor de Gestió del Territori de Salou, Marc Montagut, qui assegura que «estem molt satisfets del projecte i el 2020 esperem que la canalització del barranc sigui una realitat, que puguem començar les obres l'any que ve i arribi, per fi, la solució definitiva a les inundacions del barri de la Salut quan plou intensament i ve l'aigua de Reus i de la conca de Castellvell.

Després d'enderrocar una línia d'edificacions, el carrer de Barenys es tornarà a urbanitzar amb el mateix aspecte. | Iván Alcalá

 

Una nova canalització a cel obert amb 10 metres de base

En una segona fase, el projecte preveu adquirir al nord de la via del tren pràcticament 30.000 metres quadrats de terrenys que discorren en paral·lel als carrers de Barenys i de Marie Curie, tots ells dins del terme municipal de Salou. El nou endegament a cel obert es farà a partir de talussos de 3 metres d'alçada i servirà per multiplicar l'amplada del barranc fins als 10 metres de base. Aquesta canalització arribarà fins al Vial de Cavet, a la rotonda de davant del Lidl. Fins aquest mateix punt es desplaçarà la reixa de desbast que està actualment col·locada i en funcionament al carrer C, a prop de l'entrada al Sangulí. D'aquesta manera, i amb dos nous vials soterrats, es facilitarà el drenatge de les aigües per sota de la carretera.

  • NOU SERVEI DE TARRAGONADIGITAL: T'enviem les notícies més importants de la teva ciutat al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

En aquest cas, els terrenys són, en la seva majoria, sòl urbà sense edificar, tot i que també s’inclou superfície de sòl rústic. La propietat està repartida entre una desena d’empreses i particulars. Una tercera part d’aquesta superfície pertany als propietaris del Càmping Sangulí i una altra part destacada són terrenys de l’Ajuntament de Salou, en l’àmbit de l’Estadi Municipal. Per connectar el barranc a cel obert amb la zona soterrada que s'haurà construït prèviament al carrer de Barenys, està prevista la construcció d'una zona de transició d'uns 90 metres de longitud a base de formigó armat i un calaix més per salvar les vies.

La nova canalització a cel obert requereix expropiar 30.000 metres quadrats sense edificar i es farà seguint els carrers de Marie Curie i de Barenys. | Iván Alcalá

Una bassa inundable per damunt del Vial de Cavet

Aquest projecte de canalització de Barenys preveu posar fi a les inundacions al barri de la Salut en els episodis d'avingudes d'aigües de pluja. Tot i això, en un futur, la Generalitat contempla la construcció d'una bassa inundable al nord del Vial de Cavet per tal d'ampliar la capacitat d'evacuació i de donar compliment a la protecció del barri per un període de 500 anys (Q500), tal com va fixar el TSJC en la sentència que va tombar el projecte anterior a finals del 2015. Aquesta bassa artificial es faria resseguint el traçat natural del barranc al nord del vial, amb una longitud d'uns 1,5 quilòmetres i una superfície d'11,2 hectàrees en uns terrenys que són d'àmbit agrícola. El seu cost s'estima en uns 7 milions d'euros, tot i que la seva execució encara no té data.

"🚴 ATLETISME: Gairebé 400 atletes participaran en la Triatló de l'Hospitalet de l'Infant aquest diumenge" "🔴 CAMBRILS: Primer pas per acabar amb les inundacions a Vilafortuny"