Sense rastre del mosso que va abatre quatre dels cinc terroristes a Cambrils

Dos anys després dels atemptats, l'agent es manté allunyat de la comissaria de Campclar on estava destinat

Dos anys després dels atemptats gihadistes de Barcelona i Cambrils, l'agent dels Mossos d'Esquadra que va abatre quatre dels cinc terroristes al passeig Marítim de Cambrils segueix sent una incògnita. Per voluntat pròpia, el mosso va decidir preservar la seva identitat i va rebutjar fins i tot recollir cap mena de condecoració per la seva actuació aquella fatídica matinada del 18 d'agost del 2017. Una acció que va servir per aturar l'atac a Cambrils i evitar més víctimes. Avui, no queda cap rastre d'ell i es troba allunyat de la comissaria de Campclar on estava destinat.

Segons informa El Mundo, que ha tingut accés al testimoni del policia després dels atemptats, l'agent va quedar molt afectat i va sol·licitar un canvi de destinació després dels fets. Avui, només alguns alts càrrecs dels Mossos coneixen el seu parador, tot i que és probable que ja no estigui de servei.

Segons expliquen alguns companys de feina al rotatiu, l'agent no es va recuperar psicològicament després de matar els quatre terroristes. «Repetia tota l'estona: 'He matat gent, he matat gent'», expliquen. Això, sumat a la por per la seva integritat i la de la seva família, han fet que l'anomenat 'heroi de Cambrils' hagi desaparegut sense deixar rastre en aquests dos anys.

Onze anys d'experiència a la unitat de proximitat

Cal recordar que ell era un mosso de la unitat de proximitat, amb onze anys d'experiència al cos, i complia tasques de seguretat ciutadana. L'operatiu antiterrorista d'aquell 17 d'agost va voler que aquella nit li toqués treballar en un dels més de 800 punts de control que els Mossos van instal·lar arreu del territori. En el seu cas, al passeig Marítim de Cambrils, tot just a la rotonda del Club Nàutic. Una companya de la comissaria de Cambrils és l'altra agent destinada en aquest control.

Imatge dels atemptats de Cambrils, instants després d'abatre els terroristes. | TarragonaDigital

Després que la nit avancés amb tranquil·litat, cap a la una de la matinada va arribar el vehicle dels terroristes atropellant vianants a gran velocitat fins que va bolcar a les portes del Nàutic. El mosso va aconseguir esquivar el xoc —no així la seva companya, que va resultar ferida per atropellament— i agafar l'arma llarga quan els gihadistes sortien del vehicle. Allà va ser on va començar l'heroica acció de l'agent. Va disparar el primer dels terroristes que s'aproximava per atacar-lo amb una destral. 

En la seva descripció dels fets, l'agent parlava de les armilles explosives que portaven els terroristes i de les proclames en àrab que feien durant l'atac. Dos dels gihadistes van intentar atacar-lo. «Vaig aconseguir penjar-me l'arma al coll i treure l'arma curta mentre fugia. En aquell moment vaig aconseguir girar-me i quan els tenia a dos metres aproximadament de mi els vaig disparar fins a abatre'ls», descriu en el seu informe. Del quart terrorista abatut, el mosso ni tan sols va aconseguir recordar qui i com el va disparar.