Foment engega els tràmits per implantar el canvi d'ample de via entre Castelló i Tarragona

El ministeri publica l'Estudi informatiu sobre l'adaptació de l'ample europeu en el nou traçat ferroviari del Corredor
Tren laboratori d'Adif recorrent el tram Cambrils-Hospitalet de l'Infant del Corredor del Mediterrani. | ACN

Nou pas endavant cap a l'entrada en servei del Corredor Mediterrani. El Ministeri de Foment ha sotmès a informació pública l'Estudi Informatiu per implantar l'ample de via internacional en el tram ferroviari entre Castelló i Tarragona del Corredor Mediterrani. L'anunci ha estat publicat aquest dilluns, 25 de novembre, al BOE.

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

L'adaptació a l'ample internacional afectarà els subtrams entre Castelló i Vandellòs, que actualment té en servei una doble via d'ample ibèric electrificada, així com la nova variant entre Vandellòs i Tarragona, que encara es troba en obres però ha d'entrar aviat en funcionament, amb també dues vies d'ample ibèric. Aquest tram connectarà amb la línia d'Alta velocitat Madrid-Barcelona-frontera francesa mitjançant el canviador d'ample de la Boella.

Adaptació de les noves vies perquè hi puguin operar trens de fins a 750 metres

A banda d'aquesta adaptació –que afectarà tant les vies generals com les que així ho requereixin per raons de circulació (apartadors)–, l'Estudi Informatiu també preveu adaptar les instal·lacions i elements de la línia que facin falta per poder explotar correctament la longitud del tren estàndard interoperable –de 750 metres– garantint l'adequada prestació, capacitat, estabilitat i fiabilitat dels trànsits de passatgers i mercaderies.

En l'àmbit global del corredor mediterrani, aquestes actuacions de modificació abastaran el recorregut entre Múrcia/Escombreras i Castellbisbal. Segons el govern espanyol, el corredor és una peça «clau» en la connexió amb Europa connectant Andalusia, Múrcia, País Valencià i Catalunya amb la frontera francesa, donant servei a un àmbit que concentra «una part significativa de la població i el PIB», amb els principals ports del Mediterrani i destacats centres industrials.

Un objectiu clau, assolir la interoperabilitat amb la resta de xarxa ferroviària europea

En aquest sentit, el Pla d'Infraestructures, Transport i Habitatge entre 2012 i 2024 va fixar l'objectiu de promoure «la integració funcional del sistema de transport i millorar l'eficiència i la competitivitat organitzant la utilització de les capacitats existents». En aquest sentit, consideren fonamental assolir la «interoperabilitat ferroviària» amb la resta de xarxa europea i apostar, «de forma irrenunciable», per l'ample de via internacional.

"👏🏆 FELICITATS: El reusenc Jordi Cervera guanya el Premi de Narrativa Cambrils" "❗ ATENCIÓ: El veredicte del jurat popular per a l'home que va matar una jove a Salou"