Torna el Festival Internacional de Guitarra a l'Hospitalet

El concert inaugural anirà a càrrec de Hopkinson Smith, considerat un dels millors llaütistes del món.
Anabel Montesinos, que actuarà de nou aquest any, junt amb un altre músic, a l'edició anterior del Festival Internacional de Guitarra. | Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant

 

Ja està tot a punt perquè comenci la segona edició del Festival Internacional de Guitarra, que se celebrarà entre el 25 i el 29 de juliol a l'Hospitalet de l'Infant. Organitzat per la regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant i sota la direcció d'Anders Clemens i la coordinació general de Patricia Mercado, és l'únic festival dedicat a la guitarra que se celebra a les comarques de Tarragona. La mateixa regidora de Cultura, Núria Ortiz, afirma que amb aquest festival l'Ajuntament pretén convertir el municipi en «un nucli cultural, en un referent en el món de la música».

En aquesta segona edició, el festival estarà dedicat a la música de cambra, de manera que el so de la guitarra anirà acompanyat pel d'altres instruments, com la viola o la flauta i per la veu. I com l'any passat, el certamen comptarà amb la participació de grans intèrprets i lutiers de prestigi internacional, guanyadors de diversos premis, com Hopkinson Smith o Marco Salerno. 

 

El 25 de juliol, tres artistes de prestigi internacional 

Els actes començaran el dimecres 25 de juliol, amb l'exposició d'instruments històrics del reconegut lutier italià Marco Salerno, que romandrà oberta des de les nou del matí fins a les cinc de la tarda. Les altres mostres d'instruments aniran a càrrec del lutier argentí Santiago Canals, el 26 de juliol, de Joan Pellisa, el 27, del madrileny Ángel Martínez, el 28, i de José Antonio Fuentes, el 29.

 

El mateix 25 de juliol, en acabar l'exposició de Marco Salerno, a dos quarts de sis a l'Auditori de l'Hospitalet es podrà assistir a la conferència de Leo Brouwer, un compositor, director, guitarrista, investigador, pedagog i promotor cultural cubà, membre d'Honor de l'Internacional Music Council de la UNESCO i figurant en el rànquing dels músics més reconeguts en el moment.

 

I per acabar el dia, a les vuit de la tarda, serà el torn una altra cara coneguda del panorama musical internacional, Hopkinson Smith, que oferirà el concert inaugural del Festival Internacional de Guitarra. És considerat un dels millors llaütistes del món i una personalitat en el camp de la música antiga, que a més de concerts, ofereix classes magistrals a tota Europa i Amèrica, com la que oferirà al Festival de Guitarra el dijous 26 de juliol.

 

Hopkinson Smith serà sens dubte el cap de cartell. | Cedida

 

 

 

Homenatges als músics Emili Pujol i Francesc Tàrrega

La resta de conferències les oferiran la catalana Maria Ribera Gibal, que parlarà de la figura i del llegat d'Emili Pujol, i David Eres Brun, que donarà a conèixer la figura de Francesc d'Assís Tàrrega. A banda, el dissabte 28 a la nit, serà una nit especial, amb la celebració de «La nit dels artistes de la terra», una nit de concerts en què actuaran tres duos catalans i un convidat japonès.

 

La resta de figures destacades que actuaran al festival seran l'hispanomexicà Duo Ditirambo, el duet dels noruecs Henning Kraggerud i Petter Richter i Carles Trepat i Anabel Montesinos. Aquests dos últims s'encarregaran del concert de cloenda, juntament amb l'Orquestra Kammart, dirigida per Àlex Sansó. Trepat oferirà «Fantasia Catalana», un homenatge a Enric Granados basat en cançons populars catalanes i peces del propi Granados; i Montesinos, que amb sis anys es va iniciar a l'Escola de Música de Vandellòs i l'Hospitalet, tocarà el Concierto de Aranjuez, de Joaquín Rodrigo.

 

Les entrades per als concerts es poden comprar ja per anticipat a la taquilla del Centre Cultural Infant Pere de l’Hospitalet, de dilluns a divendres, de les sis de la tarda a les vuit del vespre, i en breu també es podrà fer a través de la pàgina web del festivalen què es podrà també consultar tota la informació i formalitzar la inscripció a les màster classes.

Carles Trepat actuarà de nou a la cloenda del Festival Internacional de Guitarra. | Oleguer Domènech.

 

La programació del Festival Internacional de Guitarra

Dimecres dia 25 de juliol

De 9.30 hores a 17.00 hores. Exposició d'instruments històrics a càrrec de Marco Salerno. Sala Bonet Castellana.

A les 17.30 hores. Conferència a càrrec de Leo Brouwer.

A les 20.00 hores. Concert de Hopkinson Smith. Entrada anticipada per 18 euros, a taquilla 15.

 

Dijous 26 de juliol

De 9.30 hores a 17.30 hores. Exposició d'instruments a càrrec de Santiago Canals. Sala Bonet Castellana.

A les 18.00 hores. Conferència a càrrec de Maria Ribera Gibal.

A les 20.00 hores. Concert del Duo Kraggerud&Richter. Entrada anticipada per 10 euros, a taquilla 12. A continuació, màster class de Hopkinson Smith.

 

Divendres 27 de juliol.

De 9.30 hores a 17.00 hores. Exposició d'instruments a càrrec de Joan Pellisa. Sala Bonet Castellana.

De 10.00 hores a 17.30 hores. Màster class a càrrec de Carles Trepat. 

A les 20.00 hores. Concert del Duo Ditirambo. Entrada anticipada per 10 euros, a taquilla 12.

 

Dissabte 28 de juliol.

De 9.30 hores a 17.30 hores. Exposició d'instruments a càrrec d'Ángel Martínez. Sala Bonet Castellana.

A les 18.30 hores. Conferència a càrrec de David Eres Brun. A continuació, màster class de Marco Tamayo i Alfonso Aguirre Dergal.

A les 20.00 hores. La nit dels artistes de la terra. Entrada anticipada per 10 euros, a taquilla 12.

 

Diumenge 29 de juliol.

De 9.00 a 17.00. Exposició d'instruments a càrrec de José Antonio Fuentes. Sala Bonet Castellana.

A les 20.00 hores. Concert de cloenda. Entrada per 10 euros, a taquilla 12.