Imatge dels regidors de l'Ajuntament de Vila-seca posant a les portes del Castell.

L'Ajuntament de Vila-seca demana tancar les químiques que no compleixin les mesures de seguretat

Tots els grups municipals han fet pinya amb la lectura d'un manifest unitari on exigeixen «el dret a viure en un espai pròsper i segur»

Imatge inèdita a Vila-seca per expressar el malestar de l'Ajuntament davant de l'explosió química que va tenir lloc a IQOXE el passat dimarts, 14 de gener, i la seva posterior gestió. Els cinc grups municipals amb representació al consistori han fet públic al Castell de Vila-seca un comunicat on reclamen obrir una investigació, impulsar més control sobre el sector, canvis en la normativa i els protocols de comunicació i alhora demanen que s'aturi l'activitat d'aquelles empreses del polígon que no compleixin les mesures de seguretat obligatòries.

L'ajuntament vila-secà considera que l'accident de la setmana passada «ha evidenciat un nou escenari de risc per a la població» i exigeix «el dret a viure en un espai pròsper i segur», on la prioritat «indiscutible i inqüestionable» sigui la seguretat del conjunt de la població i dels treballadors del sector químic. «No estem en contra de la indústria», ha expressat l'alcalde, Pere Segura, que de moment evita demanar dimissions, però no descarta fer-ho un cop s'acabi la investigació dels fets.

«Ara s'imposa la necessitat ineludible d'obrir una exhaustiva investigació i avaluació dels fets»

«Ara s'imposa la necessitat ineludible d'obrir una exhaustiva investigació i avaluació dels fets», reclama, per tal de revisar les normatives i protocols vigents. El text pactat per tots els partits exigeix «un compliment immediat i inajornable de les mesures de seguretat actualment obligatòries per llei o acordades». En aquest sentit, apunta que cal un calendari d'execució clar per implementar noves millores de seguretat en el sector químic de Tarragona.

Imatge de l'incendi de la planta química IQOXE de Tarragona
Imatge de l'incendi de la planta química IQOXE de Tarragona, a la zona de l'antiga IQA (Industrias Químicas Asociadas) | Cedida

Així mateix, Vila-seca obre la porta a «la paralització immediata de l'activitat de qualsevol instal·lació en la qual s'incompleixin aquestes obligacions de millora de la seguretat». Sobre aquest apartat, el batlle ha puntualitzat que «no sabem si actualment s'estan incomplint els protocols de seguretat, però hem perdut la confiança i ara el paradigma és un altre». Creu que les conseqüències de l'accident podrien haver estat molt més greus i, per això, admet que davant del dubte de l'incompliment d'algun protocol, «cal que en darrer terme es tanqui l'activitat».

Millores en els protocols de comunicació que s'activen en cas d'accident químic

Pel que fa als errors en els protocols de comunicaciól'Ajuntament reclama a la Generalitat que assumeixi la supervisió directa de les garanties de seguretat a les plantes químiques, així com l'establiment de canals de comunicació preferents i fiables amb alcaldes i alcaldesses. D'altra banda, el manifest expressa el condol als familiars i amics de les víctimes de l'explosió, així com l'agraïment pels cossos d'emergències que van treballar-hi. 

L'alcalde, Pere Segura, ha fet la lectura del manifest unitari en un acte on ha estat acompanyat de 16 dels altres 20 edils del consistori. El text l'han signat els dos partits del govern, Vila-seca Segura i PSC, així com Ciutadans, Vila-seca en Comú i Decidim Vila-seca. 


Comentaris