GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQUÍ i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Notícies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

Obren diligències penals contra la central nuclear de Vandellòs II

Sociedad Humana va denunciar la instal·lació per negligència i imprudència greu | La central va funcionar durant 17 dies amb una fuita
La central nuclear de Vandellòs II, en una imatge d'arxiu. | TarragonaDigital

 

 

El Jutjat d’Instrucció número 2 de Reus ha obert diligències penals contra la central nuclear de Vandellòs II arran de la denúncia presentada per Societat Humana, per negligència i imprudència greu. La notícia ha transcendit avui dimecres, 17 d’abril, just després d’un nou incident —el segon en un període de deu dies— a la instal·lació del Baix Camp.

 

 

La denúncia, de l'abril de 2018

Fa només deu dies, la central nuclear va entrar en parada no programada en detectar-se un baix cabal d'aigua al reactor. L'aturada va ser causada per «l'actuació d'un dels sistemes de protecció», que va actuar automàticament. Greenpeace i Ecologistes en Acció s'han fet ressò d'aquesta decisió judicial i han reclamat la restitució dels reglaments i protocols de seguretat nuclear davant d'aquesta recent situació. 

 

L'abril del 2018 l'associació Sociedad Humana va interposar una denúncia per indicis de negligència i imprudència greu davant una fuga de la barrera de pressió sense que l'operador aturés la central, tal com indica la normativa tècnica. Així, l'associació va sol·licitar diligències d'instrucció a la Fiscalia, les quals van ser admeses, així com una prova pericial, el 12 d'abril passat, per provar els fets denunciats. Segons l'entitat denunciant, s'haurien trobat indicis de delicte i ara, a banda de la declaració d'un pèrit nuclear, el jutjat hauria encarregat noves proves per aclarir els fets i valorar si s'ha d'obrir judici oral. Segons fonts del TSJC, de moment no hi ha cap investigat.

 

La central va funcionar 17 dies amb una fuita

L'assessoria jurídica de l'associació Sociedad Humana ha informat Greenpeace i Ecologistes en Acció que el jutjat de Reus ha obert diligències penals, i que la declaració pericial confirma els arguments de la denúncia. És a dir, la falta de diligència necessària que es va mantenir durant els 17 dies en què la planta va estar operant sense complir les especificacions tècniques. A més, el regulador tampoc va exigir al titular una investigació del que havia succeït. 

 

Greenpeace i Ecologistes en Acció recorden que des del mes de febrer del 2018 la central nuclear de Vandellòs II ha registrat una sèrie d'incidents que l'han obligat a atuar-se en quatre ocasions, sense considerar la parada per recàrrega, que va ser més llarga del normal. Les entitats ecologistes remarquen també els problemes derivats del pas dels anys a les centrals nuclears.