La Costa Daurada viu l'estiu amb sis platges per a gossos amb marge de millora

La Covid-19 va frenar la posada en marxa de més espais canins a la costa tarragonina
La Frida gaudeix prenent el sol a la platja per a gossos de Mont-roig. | Cedida
 

La Nerea i l'Òscar són una parella que des de fa pocs mesos han ampliat la família, i ho han decidit fer amb un membre de quatre potes. La Frida va passar de la fredor de la gàbia de la protectora d'animals, a prendre el sol i gaudir com qualsevol altre de l'estiu, a la platja. No li veiem el bronzejat, però amb les hores que hi porta segur que és potent. En aquesta ocasió, es relaxa en una de les millors platges per a gossos que hi ha a la Costa Daurada, la de la Punta del Riu ubicada a Mont-roig.

Gaudeix fins i tot més que la Nerea i l'Òscar. No està sola, quan li ve de gust se'n va a visitar altres gossos que com ella estan passant un dia d'oci i diversió, i quan se'n cansa torna a la seva tovallola. «Des que tenim a la Frida, l'intentem incloure en tots els nostres plans i ens encanta anar a la platja a l'estiu, pel que no vam dubtar ni un segon en buscar-ne una per a gossos per poder gaudir tots junts» ens explica la Nerea.

Els gossos també volen gaudir d'una bona remullada a la platja. | Àngel Ullate
 

No és només qüestió d'oci, sinó que també és important en altres nivells per als gossos, ja que «és un lloc ideal perquè socialitzin i puguin jugar lliurement en un entorn natural. I de pas, clar, refrescar-se de la calor de l'estiu!» afegeix l'Òscar. No estan sols, hi ha força companyia de quatre potes a la Punta del Riu, però tothom respecta el seu espai —ara més que mai— i no es veu ni brutícia, ni baralles, ni cap mala cara. Tot són llengües fora i somriures.

 

Espais més adequats a les necessitats dels gossos

Tot i que aquesta platja és una de les més completes al litoral tarragoní, encara hi ha mancances. Mancances que es repeteixen en totes les platges per a gossos, les quals solen ser espais amb arena de dubtosa qualitat o directament pedres. Algunes d'elles, fins i tot de difícil accés. Tanmateix, aquesta tendència d'allunyar els animals de la sorra i l'aigua durant l'estiu cada cop va a la baixa i són més les veus que demanen més espais, més adequats i més ben equipats: «Seria fantàstic que a partir d'una determinada hora els gossos poguessin anar a la platja, això ens faria gaudir a tots molt més de l'estiu perquè la podríem prendre a qualsevol lloc».

Un gos a la platja de la Punta del Riu, descansant a l'ombra. | Àngel Ullate
 

«En general la gent es comporta molt bé tot i que sempre hi ha alguna persona més incívica, i sí que és veritat que algun cop hem hagut de cridar l'atenció a algú perquè no prestava atenció i el seu gos havia fet les seves necessitats, o simplement no les recollia deliberadament, però és la minoria». La realitat és que si deixem els prejudicis fora, a dins d'aquestes platges hi ha força consciència sobre la netedat, i això que no se'ls hi posa fàcil als propietaris: «Falten algunes coses com millorar l'accés, tenir dutxes a la platja i sobretot posar més papereres i que estiguin més a prop» ens expliquen.

Poc a poc, els consistoris es van conscienciant que la població de quatre potes és elevada i, fins i tot els turistes, cada cop més, decideixen portar els seus gossos a estiuejar, pel que els projectes per adaptar més platges per a gossos van plantejant-se, com és el cas de Tarragona que va posar sobre la taula aquesta possibilitat però que, de moment, ha deixat en pausa.

Gaudir d'un dia d'aigua, sorra i més gossos és ideal per a la socialització. | Àngel Ullate

Les sis platges per a gossos a la Costa Daurada

La Platjola - Alcanar

Una platja de 300 metres de longitud i gairebé 15 d'ample que està oberta tot l'any, sense restriccions a l'estiu, per veïns i turistes que vulguin passejar amb el seu gos a la zona. A més, la Platjola és considerada una platja verge, pel qual no només es pot caminar amb la mascota sinó també permet gaudir de la natura.

Platja de la Punta del Riu - Mont-roig del Camp

Es tracta d'una de les platges per a gossos més ben adequades a la Costa Daurada. Situada al sud, a Miami Platja, a tocar de la desembocadura del Riu Llastres, és un espai amb 100 metres de llargada i 80 d'ample, amb sorra fina i roques a dins de l'aigua, per això és recomanable accedir-hi amb xancletes.

Cala Torrotsa - Roda de Berà

És l'última platja que s'ha afegit a la llista de platges per a gossos del litoral tarragoní, i es tracta de la primera de la zona nord de la Costa Daurada i la primera de la comarca del Tarragonès que obre l'accés als gossos. 

Desembocadura Riera Alforja - Cambrils

Es tracta d'una platja força malmesa, amb roques i pedres de grans dimensions, però molt ben ubicada, a tocar de la Llosa. A la zona es pot arribar tant en cotxe com en transport públic i compta amb una dutxa per a gossos i una altra per banyistes. A més, zona està delimitada per una tanca de fusta i no es poden deixar els gossos sols i aquests s'han de banyar amb els seus amos. 

Cala Bon Caponet - Ametlla de Mar

Una platja petita però molt neta, segons els banyistes de la zona. El lloc està situat a 500 metres de la urbanització de les Roques Daurades i per tant es pot arribar caminant. La platja, plena de roques i amb poca sorra, compta amb dutxa per a gossos. Cal remarcar que va ser la primera platja tarragonina en permetre l'accés a animals de companyia.

Bassa de l'Arena (Riumar) - Delta de l'Ebre

En aquesta platja també s'hi permet l'accés de gossos durant tot l'any. Està situada a continuació de la platja de Riumar i té una longitud de quasi tres quilòmetres. En aquest cas no hi ha serveis així que és necessari portar tot el necessari: bosses, aigua, menja, para-sol... A més, les mascotes hauran d'estar controlades en tot moment, s'hauran de recollir els excrements i l'animal ha d'estar censat, amb microxip i dur la cartilla de vacunes al dia.

"Agenda: Els actes de la Festa del Carme de Cambrils 2020!" "Les platges de Salou recuperen un servei aturat a causa del coronavirus"