El govern de Cambrils augmenta en més d’un milió d’euros el projecte de pressupostos pel 2019

Els comptes permetran posar en marxa la Ràdio de Cambrils i l’Oficina Local d’Habitatge, segons ha anunciat l'alcaldessa
Presentació del projecte de pressupostos de Cambrils pel 2019 | Caralp Mariné

 

El govern de Cambrils ja té el projecte de pressupostos pel 2019 que presentarà demà dimecres al ple per tal que pugui ser aprovat. L’alcaldessa del municipi, Camí Mendoza, ha dit que aquests comptes «continuen posant l’accent en les polítiques socials i la recuperació econòmica». Els pressupostos comptaran amb 45 milions d’euros, un milió d’euros més que els de 2018. I preveuen la posada en marxa d’algunes iniciatives noves com ara la Ràdio Municipal, o l’Oficina Local d’Habitatge.

 

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

Projecte de pressupostos de l’Ajuntament de Cambrils

L’equip de govern format per ERC, PDECat i PSC, ha explicat aquest dimarts, 18 de desembre, els detalls del projecte de pressupostos pel 2019, el qual esperen que s’aprovi demà. La despesa corrent podrà augmentar gràcies a l’alliberament de càrregues financeres, a l’estalvi energètic i a l’ajust realista dels ingressos, segons el govern. Per tant, el pressupost incrementarà, han dit, sense necessitat d'apujar els impostos.

 

Les àrees de la persona i de territori són les que comptaran amb les partides que més creixeran el pròxim 2019. Particularment Ensenyament, amb 147.000 euros més que el 2018, Esports, Benestar Social, Salut i Drets Cívics amb gairebé 100.000 euros més o la de Cultura i Festes amb 67.000 euros més. La partida destinada a Seguretat i Vialitat també és una de les que més creixerà. Es destinaran 1.700.000 euros, un 6% més que l’any anterior. Això si, la partida de Joventut, Transparència i Noves Tecnologies disminuirà 3.200 euros respecte el 2018.

 

Aquests pressupostos, ha dit l’alcaldessa, segueixen potenciant aquelles àrees socials que ja s'estaven treballant i permetran posar-hi l’accent, encara més. «En l’àrea d’Ensenyament es potencien els recursos per consolidar el projecte Ciutat Educadora, incrementar substancialment les partides destinades a llars d’infants, escola de música, tarificació social i els diferents serveis educatius», ha puntualitzat.

 

Respecte a les llars d’infants ha dit que la partida es doblarà, passant de 80.000 a 160.000 euros. Aquests diners, segons Camí, tindran efectes positius sobre el cost que les famílies han de pagar per portar els seus fills a les llars. El govern també augmentarà les partides de manteniment de carrers, manteniment de parcs i jardins i manteniment de les platges. «També es reforça la seguretat que ha de servir per posar al dia la Policia Local davant dels nous reptes de seguretat que planteja el context actual», ha puntualitzat Camí.

 

Posada en marxa de nous projectes

Els comptes de 2019 també permetran tirar endavant algunes de les iniciatives de les quals s’havia parlat però que fins ara no s’havien tirat endavant. Es tracta de la Ràdio de Cambrils i de l’Oficina Local de l’Habitatge.

 

Segons ha explicat l’alcaldessa, la ràdio estarà en funcionament el 2019 i està gairebé tot enllestit. L’aportació pressupostària per la despesa de personal és d’uns 35.000 euros, i el cost total de posada en marxa sobrepassa els 100.000 euros. Per altra banda l’Oficina Local de l’Habitatge, que servirà com a eina d’assessorament per tots els temes relacionats amb l’habitatge, com ara lloguer, rehabilitacions, ajudes socials o temes de pobresa energètica, estarà en marxa el 2019.

 

Segons ha explicat l’equip de govern, aquesta setmana es formalitzarà el contracte de col·laboració amb la Generalitat de Catalunya que ha de permetre l’obertura d’aquesta oficina. També s’està acabant d’ultimar la localització que tindrà aquest espai.

 

Reducció de l’endeutament i aportació a empreses municipals

El regidor d’Hisenda Personal, Jaume Gila, ha destacat la reducció de l’endeutament des de l’inici del mandat i fins ara. Segons ha dit, ha passat de 44,9 a 23,79 milions d’euros sense pujar la pressió fiscal i mantenint els serveis. El govern preveu que l’Ajuntament de Cambrils tanqui el 2019 amb un deute pendent de 19,33 euros, 14,8 punts per sota del 2018.

 

Gila també ha destacat l’augment en les aportacions als pressupostos d’organismes autònoms i empreses municipals. És el cas de l’empresa EPEL Ingesol, que rebrà 90.000 euros més per part de l’Ajuntament, i d’Aparcam SLM, amb gairebé 78.000 euros més aquest 2019.

 

L’equip de govern es va reunir ahir, dilluns, amb els diferents grups de l’oposició per presentar aquest projecte de pressupostos. Segons han explicat, alguns grups els han fet arribar altres propostes. Propostes que, han dit, analitzaran. «Es van presentar propostes tècniques, algunes han de ser valorades pels tècnics abans de poder prendre una decisió», ha comentat Gila. Camí ha assegurat, però, que «s’estudiaran».

 

Cs critica el projecte per un desajust d'un milió d'euros i per «electoralista»

El grup de Ciutadans ja ha dit que no votarà a favor d'aquests pressupostos i ha demanat a l'equip de govern que rectifiqui els números, perquè no tenen en compte, segons ells, «les apreciacions tècniques de l'informe d'intervenció de l'Ajuntament». «Aquest pressupost no contempla els sous de tota la plantilla del personal i tampoc que el govern ha incrementat un 137% la previsió d'ingressos per l'impost de construccions i obres, passant de 600 mil a 1.400.000 euros, sense justificar d'on preveuen que vindran aquests ingressos. Això es tradueix en un desajust de ben bé un milió d'euros», ha dit Imanol Rico, portaveu de Cs Cambrils. 

 

Per això ha demanat una rectificació immediata que contempli tota la plantilla de l'Ajuntament i ha demanat que «no es variï de criteri a portes d'unes eleccions per fer electoralisme». També ha criticat que el projecte s'hagi presentat amb tant poca antelació als grups de l'oposició. «Cs votarà en contra perquè els recursos no es poden gestionar i obtenir a partir d'una alta pressió fiscal i d'anar augmentat contínuament els costos de serveis sense millorar la seva qualitat», ha sentenciat.